Elizabet Holms još jednom žalbom odlaže odlazak u zatvor

Elizabet Holms još jednom žalbom odlaže odlazak u zatvor

Osramoćena izvršna direktorka „Theranosa“ Elizabet Holms izbegla je u četvrtak da počne svoju kaznu od više od 11 godina zatvora primenivši isti pravni manevar koji je omogućio njenom saučesniku u obmani testiranja krvi da ostane na slobodi još mesec dana, prenosi AP.

Advokati Holmesove u sredu su obavestili američkog okružnog sudiju Edvarda Davilu da se neće javljati u zatvor prema rasporedu jer je uložila žalbu na odluku koju je doneo ranije ovog meseca kojom joj je naloženo da počne izricanje kazne 27. aprila.

Žalba, podneta Devetom okružnom apelacionom sudu kasno u utorak, automatski odlaže datum njenog izveštavanja jer je slobodna uz kauciju otkako ju je porota osudila po četiri tačke optužnice za prevaru i zaveru u januaru nakon četvoromesečnog suđenja.

Taktika koju je primenila Holms odražava potez koji je prošlog meseca napravio njen bivši ljubavnik i podređeni, Ramesh „Sunni“ Balvani, kako bi izbegao datum prijavljivanja u zatvoru 16. mart. Nakon što je Deveti krug odbio njegovu žalbu tri nedelje kasnije, Davila je postavio novi izveštaj datum 20. april.

Balvani (57) sada služi skoro 13-godišnju zatvorsku kaznu u saveznom zatvoru u San Pedru u Kaliforniji nakon što je osuđen po 12 tačaka za prevaru i zaveru.

Iako su imali odvojena suđenja, Holms i Balvani su optuženi za u suštini iste zločine koji su bili usredsređeni na triku koja je reklamirajući Theranosov sistem za testiranje krvi kao revolucionarni proboj u zdravstvenoj zaštiti. Tvrdnje su pomogle kompaniji da postane senzacija u Silikonskoj dolini koja je prikupila skoro milijardu dolara od investitora.

Holms, 38, pojavila se na sudu pre oko mesec dana, ubrzo nakon što je rodila svoje drugo dete u pokušaju da ubedi Davilu da joj dozvoli da ostane na slobodi dok se žali na presudu. Davila je kasnije odbila taj zahtev.

Davila je preporučila Holmsovu da bude zatvorena u zatvorskom logoru niskog stepena bezbednosti u Brajanu u Teksasu, ali nije javno objavljeno da li je tamo dodeljena da služi kaznu.