Izvršni direktor ASML-a kaže da je pristup Kine tehnologiji „nužan“

Izvršni direktor ASML-a kaže da je pristup Kine tehnologiji „nužan“

Izvršni direktor ASML-a Piter Venink rekao je u sredu da je „logično“ da Kina traži da razvije sopstvenu poluprovodničku opremu kada joj je zabranjeno da kupuje tehnološke proizvode napravljene u inostranstvu.

ASML Holding NV je najveća evropska tehnološka firma po tržišnoj kapitalizaciji i dominira tržištem alata za litografiju – važne opreme potrebne za pravljenje kompjuterskih čipova.

Prošle nedelje, kompanija je prijavila snažnu zaradu u prvom kvartalu i rekla da će se prodaja u Kini povećati jer kineski proizvođači čipova žure da kupuju starije alate koji ne potpadaju pod ograničenja predvođena SAD za koja je holandska vlada rekla da će ih usvojiti u martu.

Vašington nastoji da uspori tehnološki i vojni napredak Pekinga ometajući njegovu industriju poluprovodnika.

Venink je na godišnjem sastanku ASML-a u sredu rekao da nije zabrinut zbog rivala u Japanu, SAD ili Kini koji su blizu izgradnje vrhunskih komercijalnih proizvoda za litografiju.

„Ali to se naravno može desiti, tako da je apsolutno neophodno da nastavimo da imamo pristup tržištu Kini“, koja je najveće tržište za kompjuterske čipove na svetu. „Pristup tržištu je važan za nas koliko i našim kineskim kupcima“, rekao je on.

Rekao je da će politike kao što su subvencije u SAD, Kini i Evropi dovesti do novih proizvodnih kapaciteta koji se u početku ne koriste, što će dovesti do većeg prezasićenja i nestašice, kao što su nestašica pandemije COVID-19 i trenutna prevelika ponuda.

Ali Venink je rekao da će se globalno tržište čipova i dalje udvostručiti na 1,0 biliona-1,2 biliona dolara do kraja decenije.

On je rekao da jedan neimenovani proizvođač automobila u kontinentalnoj Kini, trećem tržištu ASML-a posle Tajvana i Južne Koreje, planira da napravi toliko električnih vozila u naredne tri godine da će za to biti potrebno „šest ili sedam punopravnih fabrika logičkih poluprovodnika“ koje još nisu izgrađena.