Microsoft izveštava o povećanju profita i prihoda

Microsoft izveštava o povećanju profita i prihoda

Microsoft je u utorak izvestio o povećanju profita od 9% za kvartal januar-mart, pošto je rast prodaje računarstva u oblaku pomogao da se ojačaju planovi za proširenje upotrebe veštačke inteligencije.

Kompanija je prijavila kvartalni profit od 18,3 milijarde dolara, ili 2,45 dolara po akciji, nadmašujući očekivanja Volstrita za zaradu od 2,24 dolara po akciji.

Proizvođač softvera je ostvario prihod od 52,9 milijardi dolara u tom periodu, svom trećem fiskalnom kvartalu, što je 7% više u odnosu na isti period pre godinu dana. Analitičari koje je anketirao FactSet očekivali su da će Microsoft u ovom kvartalu ostvariti prihod od 51,02 milijarde dolara.

Ovo tromesečje je obeležilo ambiciozan pokušaj Microsofta da kapitalizuje svoja ulaganja u veštačku inteligenciju i blisko partnerstvo sa startupom OpenAI sa sedištem u San Francisku uz februarsko izdanje nove funkcije AI chatbot-a na svom pretraživaču Bing.

Microsoft takođe integriše slične AI alate u računarstvo u oblaku i softverske proizvode koje prodaje velikim preduzećima i organizacijama, iako nije odmah jasno u kojoj meri AI funkcije igraju ulogu u ukupnoj prodaji.

Očekivalo se da će Microsoftov posao sa ličnim računarima, usredsređen na njegov Vindovs softver, nastaviti pogoršanje koje je počelo prošle godine zbog ekonomskih neizvesnosti i smanjene potražnje. Kvartalna prodaja iz tog segmenta pala je 9% na 13,3 milijarde dolara, saopštila je kompanija u utorak.

Taj pad je nadoknađen povećanjem prihoda od 16% od Microsoftovog poslovnog segmenta zasnovanog na oblaku, na 22,1 milijardu dolara za kvartal. Prihod je takođe porastao za 11% na 17,5 milijardi dolara od Microsoftovog segmenta softvera za produktivnost koji je usredsređen na Office paket proizvoda na radnom mestu kao što je e-pošta.