Navaljni kaže da ruski istražitelji pripremaju nove optužbe protiv njega za terorizam

Navaljni kaže da ruski istražitelji pripremaju nove optužbe protiv njega za terorizam

Zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni izjavio je u sredu da se protiv njega vodi istraga po optužbama za terorizam zbog kojih bi mogao biti osuđen na 30 godina zatvora, piše Rojters.

U komentarima koje su na Tviteru objavili saradnici Navaljnog, kritičar Kremlja, koji već služi kaznu od ukupno jedanaest i po godina zbog optužbi uključujući prevaru, rekao je: „Izneli su apsurdne optužbe koje mi prete 30 godina zatvora… da sam , dok su u zatvoru, vrše terorističke akte“.

Navaljni je otrovan u Sibiru u avgustu 2020. nervnim agensom, za šta su zapadne laboratorije utvrdile. Kremlj je negirao pokušaj da ga ubije. Zatvoren je sledeće godine kada se vratio u Rusiju nakon što je bio na lečenju u Nemačkoj.

Njegove organizacije za kampanju su zabranjene u Rusiji kao „ekstremističke“. Ovog meseca ruski istražitelji su zvanično povezali pristalice Navaljnog sa ubistvom Vladlena Tatarskog, popularnog vojnog blogera i pristalica ruske kampanje u Ukrajini, koji je ubijen od bombe u Sankt Peterburgu. Saveznici Navalnog negirali su bilo kakvu povezanost sa ubistvom.

Odvojeno u sredu, ruski istražitelji rekli su da je 11 osoba stavljeno na „međunarodnu poternicu” u slučaju povezanom sa Navaljnim, prenela je državna novinska agencija TASS.