Susedi Mjanmara, neke članice ASEAN-a vode tajne razgovore o krizi

Susedi Mjanmara, neke članice ASEAN-a vode tajne razgovore o krizi

Predstavnici vlade i istraživačkih centara iz Mjanmara i njegovih suseda, uključujući Indiju i Kinu, održali su razgovore u utorak u Nju Delhiju kao deo tajnih napora da se deeskalira krvava kriza u vojsci Mjanmara, rekla su dva izvora, prenosi Rojters.

Mjanmar je upao u sukob i ekonomski haos 2021. godine nakon što je njegova moćna vojska zbacila izabranu civilnu vladu nobelovke Aung San Su Ći, što je izazvalo oružani otpor koji je pokušala da nasilno slomi.

Pregovori ove nedelje bili su drugi u dijalogu „Perse 1.5“ koji je započeo na Tajlandu prošlog meseca i usledio je kako raste frustracija unutar bloka Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) zbog neuspeha vojske da sprovede mirovni plan na koji je pristala u aprilu 2021.

Izvori, koji su tražili da ne budu imenovani i odbili da identifikuju predstavnike jer je proces bio poverljiv, rekli su da su na sastanku u utorak bili prisutni Mjanmar, Indija, Kina, Tajland, Kambodža i Laos, kao i Indonezija, sadašnja predsedavajuća ASEAN-a.

Jedan od izvora je rekao da su učesnici bili zainteresovani da u proces uključe mjanmarsku Vladu nacionalnog jedinstva (NUG), organizaciju koja je povezana sa otporom i koju je hunta proglasila „teroristima“.

„Oni žele da u nekom trenutku zvanično razgovaraju sa NUG-om, jer NUG i vojska Mjanmara nisu uopšte razgovarali zvanično“, rekao je izvor, koji je upoznat sa sastankom. „To su nade koje gađaju učesnici.

Ministarstva spoljnih poslova Indije i Tajlanda, kineska ambasada u Nju Delhiju i NUG nisu odmah odgovorili na upite Rojtersa, dok portparol mjanmarske hunte nije mogao biti kontaktiran. Portparol indonezijskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da nije upoznat sa sastankom.

Domaćin sastanka bio je indijski trust mozgova i uključivao je diskusiju o smanjenju nasilja na svim stranama, stvaranju prostora za dijalog i isporuku humanitarne pomoći, rekao je drugi izvor, dodajući da će sledeći sastanak biti u Laosu.

„Mora se uzeti u obzir perspektiva susednih zemalja“, rekao je izvor, „za njih je najvažniji prioritet deeskalacija nasilja“.

Zapadne zemlje su izbegavale huntu, ali je pojačala saradnju sa Rusijom i nedavno je ugostila posetioce sa Tajlanda, uključujući svog vojnog šefa i ministra spoljnih poslova.

Penzionisani diplomata Ban Ki Mun, koji je više puta putovao u Mjanmar kao šef Ujedinjenih nacija, sastao se u ponedeljak sa vođom hunte i njenim reformističkim bivšim predsednikom i pozvao na hitan prekid nasilja.

Mirovni plan ASEAN-a poznat kao konsenzus u pet tačaka, jedini je zvanični diplomatski proces u igri za Mjanmar i uključuje zaustavljanje neprijateljstava i početak dijaloga između svih strana.

ASEAN je zabranio prisustvo hunti dok ne sprovede plan, što je razbesnelo generale.

„Ovaj napor neće zameniti ASEAN“, rekao je drugi izvor o tekućim razgovorima, „ovo će samo dopuniti“.