Južna Afrika ostaje učesnik MKS

Južna Afrika ostaje učesnik MKS

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa napravio je grešku kada je rekao da će zemlja napustiti Međunarodni krivični sud (MKS), saopštila je njegova kancelarija u utorak.

„Ovo pojašnjenje je usledilo nakon greške u komentaru koji je dat tokom brifinga za medije koji je održao vladajući Afrički nacionalni kongres (ANC) o statusu Južne Afrike u vezi sa Međunarodnim krivičnim sudom“, navodi se u saopštenju Ramafosine kancelarije na svojoj veb stranici.

„Nažalost, predsednik je pogrešno potvrdio sličan stav tokom današnje sednice za medije.

Predsedništvo je potvrdilo da Južna Afrika ostaje potpisnica Rimskog statuta, ključnog dokumenta MKS-a, i da će „nastaviti da vodi kampanju za jednaku i doslednu primenu međunarodnog prava“.

Ramafosa je ranije predložio da se povuče sa suda jer se njegova zemlja priprema da bude domaćin samita BRIKS-a (neformalna grupa koja uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku) u avgustu. Prošlog meseca MKS je izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navoda o ilegalnom transferu dece iz Ukrajine u Rusiju tokom sukoba sa Kijevom.

Obraćajući se novinarima u utorak, Ramaphosa je rekao da je ANC „doneo odluku da je mudro da se Južna Afrika povuče iz MKS-a uglavnom zbog načina na koji je viđeno da se MKS bavi ovim vrstama problema.“

Kao strana u MKS-u, Južna Afrika bi trebalo da poštuje odluke suda. Rusija je potpisala Rimski statut 2000. godine, ali ga nije ratifikovala i od tada je povukla svoj potpis. Kremlj je prošlog meseca saopštio da Moskva ne priznaje jurisdikciju suda.