EU se slaže sa obavezujućim ciljevima zelenog goriva za avijaciju

EU se slaže sa obavezujućim ciljevima zelenog goriva za avijaciju

Evropska unija postigla je sporazum o postavljanju obavezujućih ciljeva za aviokompanije u Evropi da povećaju upotrebu održivih avio goriva, u pokušaju da pokrene tržište za zelena goriva i smanji ugljenični otisak u sektoru vazduhoplovstva, piše Rojters.

Nakon kasnonoćnih razgovora, pregovarači iz Evropskog parlamenta i zemalja članica EU postigli su dogovor u utorak nešto pre ponoći.

Predlog ima za cilj povećanje potražnje i ponude održivih avio goriva (SAF), koja imaju neto nultu emisiju CO2 ili niske emisije ugljenika. Za sada se ova goriva proizvode u malim količinama i još su daleko skuplja od konvencionalnog fosilnog kerozina koji emituje CO2.

Predlog postavlja obavezujuće ciljeve za dobavljače avio goriva kako bi se osiguralo da svo gorivo koje je dostupno operaterima aviona na aerodromima EU sadrži minimalni udeo SAF-a od 2025. godine, sa ciljem povećanja do 2050. godine.

Najmanje 2% avio goriva mora biti SAF 2025. godine, porast na 6% 2030. godine, 20% u 2035. i povećanje za pet godina da bi dostiglo 70% u 2050. godini.

Od 2030. godine, obavezujući ciljevi će se takođe primenjivati na korišćenje minimalnog udela sintetičkih goriva – 1,2% za 2030. godinu, sa porastom na 35% u 2050. Sintetička goriva se proizvode korišćenjem zarobljenih emisija CO2. Zagovornici kažu da ovo balansira CO2 koji se oslobađa kada se gorivo sagore u motoru.

Vazduhoplovstvo se smatra jednim od najtežih sektora za dekarbonizaciju, a avioni sa nultom emisijom ne očekuju se više od jedne decenije. U bližoj budućnosti, održivo gorivo je jedna od retkih opcija za smanjenje ugljičnog otiska vazdušnog saobraćaja.

Avio-kompanije će dobiti oko 2 milijarde evra finansiranja sa tržišta ugljenika EU kako bi im pomogle da pređu na SAF.

Biogoriva se mogu računati u glavne ciljeve SAF-a, sve dok su u skladu sa kriterijumima održivosti biomase EU. Niskougljenični vodonik proizveden iz nuklearne energije takođe je kvalifikovan – pobeda za zemlje poput Francuske sa velikim udelom atomske energije.

Zemlje EU i Evropski parlament sada moraju da odobre sporazum pre nego što on postane zakon. Taj proces je obično formalnost kojom se odobravaju unapred dogovoreni poslovi bez promena.