FBI radi na prikupljanju dokaza o ratnim zločinima u Ukrajini

FBI radi na prikupljanju dokaza o ratnim zločinima u Ukrajini

Ukrajina sarađuje sa američkim Federalnim istražnim biroom i američkim kompanijama na prikupljanju dokaza o ratnim zločinima ruskih snaga, kao što su geolokacija i informacije o mobilnim telefonima, navodi Rojters pozivajući se na visoke zvaničnike.

Ukrajinske vlasti prikupljaju digitalne podatke sa bojišta i gradova koje je rat razorio, rekao je Aleks Kobzanjec, specijalni agent FBI-ja koji je ranije radio kao pravni ataše za tu agenciju u Ukrajini.

„Prikupljanje tih podataka, analiza tih podataka, rad na tim podacima je nešto na čemu FBI ima iskustva u radu“, rekao je Kobzanets na konferenciji o sajber bezbednosti RSA u San Francisku.

Taj posao, kako navodi operativac, uključuje analizu informacija sa mobilnog telefona, uzoraka DNK, kao i delova tela izvađenih sa ratišta.

„Sledeći korak je rad sa nacionalnim američkim provajderima usluga i prenošenje tih informacija… dobijanje informacija o pretplatnicima, dobijanje informacija o geolokaciji, gde je to moguće“, dodao je Kobzanets.

Ukrajinski graničari su koristili softver za prepoznavanje lica Clearviev AI da identifikuju preko 10.000 osoba umešanih u ruske ratne zločine.

Izvršni direktor Clearvieva Hoan Ton-That rekao je da njihova „tehnologija pomaže u potrazi za hiljadama krivaca koji su počinili zločine u Buči i drugim ukrajinskim gradovima“.

„Ukupno, naš softver već koristi 14 ukrajinskih vladinih agencija“, rekao je izvršni direktor.