Novi Zeland sadi drvo u znak krunisanja kralja Čarlsa

Novi Zeland sadi drvo u znak krunisanja kralja Čarlsa

Premijer Novog Zelanda Kris Hipkins zasadio je u sredu autohtono drvo totare u okviru Parlamenta da obeleži predstojeće krunisanje britanskog kralja Čarlsa III, preneo je AP.

Ceremonija je bila rani početak kampanje za sadnju 100.000 autohtonih stabala širom Novog Zelanda. Vlada je donirala milion novozelandskih dolara (613.000 dolara) za napore.

Hipkins je rekao da je njegova kancelarija u vezi sa britanskom palatom oko najboljeg načina obeležavanja krunisanja.

„Budući da je kralj Čarls strastveni ekolog i strastveni baštovan, smatrali smo da je prikladno da priznamo njegovo krunisanje na način koji ostavlja trajno nasleđe koje prepoznaje njegove strasti i njegove interese“, rekao je Hipkins.

Novi Zeland je bivša britanska kolonija i prema svojim ustavnim aranžmanima, Čarls ostaje novozelandski kralj i šef države. Međutim, njegova uloga je uglavnom ceremonijalna.

Krunisanje kralja Čarlsa 6. maja u Vestminsterskoj opatiji u Londonu označiće zvanični početak kampanje sadnje. Hipkins je rekao da se nada da će što više Novozelanđana naterati da posade drveće za pokretanje projekta.

„Nekoliko nas neće biti ovde zbog toga, bićemo na krunisanju, pa smo želeli da počnemo“, rekao je on. „Mesto naroda, parlament, je pravo mesto za nas da zaista započnemo ove proslave.“

Hipkinsu su se u ceremoniji sadnje drveća pridružili i opozicioni lider Kristofer Lukson i druge zvanice.

Drveće Totara ima ogromna debla i može narasti do 30 metara.