Ruski nuklearni teror: Šmihal podseća na tragediju u Černobilju

Ruski nuklearni teror: Šmihal podseća na tragediju u Černobilju

Premijer Ukrajine Denis Šmihal ističe da bi demilitarizacija Zaporoške nuklearne elektrane i sankcije celoj ruskoj nuklearnoj industriji trebalo da budu prvi korak u borbi protiv ruskog nuklearnog terora.

Kako je Šmihal objavio na Telegramu, Ukrajina i svet su se suočili sa jednom od najvećih katastrofa koje je izazvao čovek — nesrećom u nuklearnoj elektrani u Černobilju – pre 37 godina.

„Ćutanje i laži sovjetskog totalitarnog režima o tragediji dovele su do strašnih posledica koje su prevazišle granice savremene Ukrajine. Ukupno je pogođeno skoro 5 miliona ljudi“, naglasio je Šmihal.

„Danas su ruski varvarski napadi u blizini nuklearnih objekata Ukrajine, okupacija Zaporoške NE i njena transformacija u vojnu bazu izložili svet riziku od nove katastrofe, čije razmere mogu premašiti nesreću u Čornobilskoj elektrani. istakao je premijer.

„Svaka civilizovana zemlja mora da se seti događaja i posledica 26. aprila 1986. godine, kako bi se odlučno borila protiv ruskog nuklearnog terora današnjice. A demilitarizacija Zaporoške nuklearne elektrane i sankcije protiv cele ruske nuklearne industrije treba da budu prvi korak na ovom putu“, naglasio je Šmihal.

Kako je saopšteno, ministar energetike Ukrajine German Galuščenko izjavio je da prisustvo ruskih trupa na teritoriji najveće nuklearne elektrane u Evropi – Zaporoške elektrane – predstavlja direktnu pretnju po nuklearnu bezbednost čitavog čovečanstva.

Prema rečima bivšeg ministra zaštite životne sredine i nuklearne bezbednosti Jurija Kostenka, opasnost od nuklearnog udesa u Zaporoškoj elektrani pod ruskom okupacijom je apsolutno realna i posledice ove katastrofe biće mnogo veće od upotrebe taktičkog nuklearnog oružja.