Singapur pogubio državljanina zbog trgovine kanabisom

Singapur pogubio državljanina zbog trgovine kanabisom

Singapur je u sredu pogubio čoveka osuđenog za trgovinu drogom, rekao je predstavnik njegove porodice, uprkos molbama njegovih rođaka i aktivista za pomilovanje, prenosi Rojters.

Tangaraju Supiah, 46, osuđen je za trgovine više od 1 kg kanabisa 2013. godine, što je dvostruko više od praga za smrtnu kaznu u gradu-državi, poznatom po strogim zakonima o narkoticima.

Kokila Annamalai, aktivistkinja za ljudska prava iz Singapura koja predstavlja porodicu, potvrdila je da je Supiah pogubljen vešanjem nakon što je predsednik odbio molbe za pomilovanje uoči pogubljenja.

Vlada Singapura nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Britanski milijarder Ričard Brenson, poznati protivnik smrtne kazne, rekao je da presuda Supiju nije ispunila standarde za krivičnu osudu jer nije bio blizu droge kada je uhapšen.

Vlada je u odgovoru rekla da Branson prodaje neistine i ne poštuje svoj pravosudni sistem, dodajući da su njeni sudovi proveli više od tri godine ispitujući slučaj i da je Bransonova tvrdnja „očigledno neistinita“.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava takođe je pozvala Singapur da ne nastavi sa pogubljenjem i da „usvoji formalni moratorijum na pogubljenja za krivična dela povezana sa drogom“.

Singapur je prošle godine pogubio 11 ljudi i kaže da je smrtna kazna efikasno sredstvo odvraćanja od droge i da većina njegovih stanovnika podržava tu politiku.