Tajvanske ratne igre da se fokusiraju na blokadu, očuvanje snaga

Tajvanske ratne igre da se fokusiraju na blokadu, očuvanje snaga

Godišnje vojne vežbe Tajvana Han Kuang ove godine biće fokusirane na borbu protiv blokade ostrva i očuvanje borbene sposobnosti njegovih snaga, uzimajući u obzir nedavne ratne igre Kine, saopštilo je u sredu ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Kina, koja na Tajvan demokratski upravlja kao svoju teritoriju, pojačala je vojni pritisak u poslednje tri godine kako bi pokušala da potvrdi svoj suverenitet.

Kina je ovog meseca vežbala precizne udare i blokade u vežbama širom ostrva koje su organizovane nakon što se predsednica Tajvana Cai Ing-ven sastala sa predsednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem u Los Anđelesu.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da će vežbe Han Kuang biti podeljene na dva dela – stone vežbe od 15. do 19. maja i mobilisane snage od 24. do 28. jula koje će učestvovati u vežbama bojeve vatre.

Fokus će biti na „očuvanju“ borbenih snaga i „pomorskom presretanju“, navodi se u saopštenju.

Peking se nikada nije odrekao upotrebe sile kako bi ostrvo stavio pod svoju kontrolu. Tajvan odbacuje tvrdnje Pekinga o suverenitetu i obećao je da će braniti svoju slobodu i demokratiju.