Moskva: Zapad pretvara Ukrajinu u „radioaktivnu deponiju“

Moskva: Zapad pretvara Ukrajinu u „radioaktivnu deponiju“

Rusija je osudila odluku Velike Britanije da pošalje granate sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu, rekavši da taj potez označava „potpunu eskalaciju“ nakon što je britansko ministarstvo odbrane potvrdilo da je radioaktivno oružje već u rukama Kijeva.

Ambasada Velike Britanije u Moskvi izdala je saopštenje u utorak nakon što je visoki zvaničnik Džejms Hepi priznao da je britanska municija sa osiromašenim uranom stigla na bojno polje, kako bi bila ispaljena iz tenkova Čelendžer 2 koji su takođe isporučeni Ukrajini.

„Komentari Džejmsa Hepija su mračni svedočanstvo nemilosrdnosti politike Anglosaksonaca sveopšte eskalacije ’proksi sukoba‘ koji su oni sami pokrenuli u Ukrajini“, navodi se u saopštenju. „On je cinično izjavio da London ne prati raspoređivanje ovog oružja i da nema obavezu da otkloni posledice njegove upotrebe nakon završetka sukoba.“

Ambasada je dalje rekla da će britanska vlada biti odgovorna za efekte „toksične municije“ i da neće moći da izbegne odgovornost tako što će ih predati ukrajinskim snagama.

U intervjuu za RT prošle nedelje, ruski izaslanik u Britaniji, ambasador Andrej Kelin, upozorio je da će municija sa osiromašenim uranom biti „užasna stvar… za poljoprivredu i narod“ Ukrajine, rekavši da bi radioaktivni ostaci mogli da zagade vodu i zemljište u zemlji „ za najmanje šest generacija“.

I britanski i američki zvaničnici osporili su navodne opasnosti po zdravlje povezane sa granatama sa osiromašenim uranom – koje koriste gusto uranijumsko jezgro da poboljšaju svoje sposobnosti probijanja oklopa – i negiraju navode da je oružje povezano sa naglom pojavom raka i urođenim defektima u Iraku.

Heappei je tvrdio da osiromašeni uranijum nosi samo „niske“ rizike po zdravlje i životnu sredinu, ukazujući na vladinu studiju iz 2007. Kasnije je dodao da Ministarstvo odbrane neće ulagati nikakve napore da prati gde ukrajinske snage koriste grane sa osiromašenim uranom, koje su isporučile Britanci, i da „nema nikakvu obavezu“ da pomogne napore u čišćenju nakon sukoba.

Međutim, prema Dagu Viru, stručnjaku iz Opservatorije za konflikte i životnu sredinu, uranijumska municija stvara „hemijski toksične i radioaktivne čestice OU“ kada pogađa teške mete, dodajući da prašina predstavlja „inhalacioni rizik za ljude“. Druga nedavna istraživanja su takođe pokazala da bi oružje moglo da proizvede „štetne zdravstvene ishode” s obzirom na „hemotoksična i radiotoksična” svojstva osiromašenog uranujućeg uranca.

Moskva je pozvala strane sile da obustave sve isporuke oružja Ukrajini, tvrdeći da ta pomoć neće odvratiti njene vojne ciljeve, već samo produžiti sukob. Nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo prošlog meseca objavilo svoju odluku da Kijevu isporuči metke sa osiromašenim uranijumom, rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da bi zapadne zemlje želele da „vide Ukrajinu potpuno uništenu“ i da se ponašaju „apsolutno bezobzirno, neodgovorno i nekažnjeno“.