Norveška ljuta zbog pada švedske rakete

Norveška ljuta zbog pada švedske rakete

Norveško ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je u utorak iritaciju zbog toga što je Švedska nije odmah obavestila o istraživačkoj raketi koja se srušila u Norveškoj, u retkom sukobu između dva suseda.

Raketa, koja je lansirana rano u ponedeljak iz svemirskog centra Esrange u Kiruni, na severu Švedske, pala je u obronak planine u opštini Malselv na krajnjem severu Norveške, oko 10 kilometara od najbližeg naseljenog područja.

Povređenih nije bilo i nije prijavljena materijalna šteta.

„Pad ovakve rakete je veoma ozbiljan incident koji može da izazove ozbiljnu štetu“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Oslu.

„Kada dođe do takvog kršenja granice, ključno je da odgovorni odmah obaveste nadležne norveške vlasti odgovarajućim kanalima“, navodi se u saopštenju.

Raketa je izvodila eksperimente u nultoj gravitaciji na visini od 250 kilometara.

„Raketa je imala nešto dužu i zapadniju putanju nego što je izračunato i sletela je nakon završenog leta 15 kilometara u Norvešku“, navodi se u saopštenju Švedske svemirske korporacije u ponedeljak.

„Rad na preuzimanju korisnog tereta je u toku“, dodaje se.

Norveško ministarstvo spoljnih poslova je takođe navelo da rad na izvlačenju nije trebalo da počne bez norveškog odobrenja, koje nije dato.

Norveška uprava za civilno vazduhoplovstvo saopštila je da je za nesreću saznala iz saopštenja za štampu Švedske svemirske korporacije objavljenog u ponedeljak.