Talibani ubili organizatora samoubilačkog bombaškog napada na aerodromu u Kabulu

Talibani ubili organizatora samoubilačkog bombaškog napada na aerodromu u Kabulu

Talibani su ubili višeg vođu grupe Islamska država iza samoubilačkog bombaškog napada u avgustu 2021. ispred aerodroma u Kabulu u kojem je poginulo 13 američkih vojnika i oko 170 Avganistanaca, prema ocu jednog marinca ubijenog u napadu koji je izvestili su u utorak vojni zvaničnici, prenosi AP.

Tokom vikenda, američka vojska je počela da obaveštava porodice 11 marinaca, mornara i vojnika poginulih u eksploziji kod kapije Ebi tokom haotičnog povlačenja SAD iz Avganistana. A ti članovi porodice su podelili informacije u privatnom grupnom ćaskanju za razmenu poruka, kaže majka drugog marinca.

Izvještaj porodica za Asošijeted pres potvrdila su tri američka zvaničnika i viši pomoćnik Kongresa, koji su pod uslovom anonimnosti razgovarali o detaljima koji još nisu objavljeni.

Lider IS, čiji identitet još nije objavljen, ubijen je početkom aprila u južnom Avganistanu dok su talibani vodili niz operacija protiv Islamske države, rekao je jedan od zvaničnika. Talibani u to vreme nisu bili svesni identiteta osobe koju su ubili, dodao je zvaničnik.

Darin Huver, otac štabnog narednika. Darin Tejlor Huver rekao je da su mu marinci u utorak dali samo ograničene informacije i da nisu identifikovali vođu Islamske države niti dali okolnosti njegove smrti.

Huver je među grupom od 12 porodica Zlatne zvezde koje su ostale u kontaktu od bombardovanja, podržavaju jedna drugu i dele informacije putem ćaskanja za razmenu poruka. Čet je kreirala Cheril Rek, majka Marine Lance Cpl. Dilan Merola, koji je poginuo u eksploziji.

Reks, koji je bio glasni kritičar načina na koji je Bajdenova administracija vodila povlačenje, rekao je za AP da su preko grupe za ćaskanje u ponedeljak kasno obavešteni o ubistvu dok su čekali zvaničnu potvrdu američkih vojnih zvaničnika.

Huver je rekao da su on i majka njegovog sina, Keli Henson, proveli poslednjih godinu i po dana tugujući zbog smrti 31-godišnjeg narednika marinaca i moleći se za odgovornost Bajdenove administracije za vođenje povlačenja.

Ubistvo neidentifikovanog člana grupe Islamska država, rekao je Huver, ništa im ne pomaže.

„Šta god da se desi, to neće vratiti Tejlora i ja to razumem“, rekao je u telefonskom pozivu. „Jedina stvar koju njegova mama i ja sada možemo da uradimo je da se zalažemo za njega. Sve što želimo je istina. I ne dobijamo. To je frustrirajući deo.“

Njegov sin i ostali poginuli vojnici bili su među onima koji su pregledavali hiljade Avganistanaca koji su mahnito pokušavali 26. avgusta 2021. da uđu na jedan od prepunih letova iz zemlje nakon talibanskog preuzimanja. Scena očaja brzo se pretvorila u scenu užasa kada je napao bombaš samoubica. Odgovornost je preuzela grupa Islamska država.

Eksplozija u Abbei Gateu dogodila se nekoliko sati nakon što su zapadni zvaničnici upozorili na veliki napad, pozivajući ljude da napuste aerodrom. Ali Avganistanci koji su očajnički pokušavali da pobegnu iz zemlje u poslednjih nekoliko dana evakuacije koju su predvodili Amerikanci nisu poslušali taj savet pre nego što su SAD zvanično okončale svoje 20-godišnje prisustvo.

Ogranak Islamske države sa sedištem u Avganistanu, sa do 4.000 članova, najveći je neprijatelj Talibana i najveća vojna pretnja. Grupa je nastavila da vrši napade u Avganistanu od preuzimanja vlasti talibana, posebno protiv manjinskih grupa u zemlji.

Nakon što je Trampova administracija postigla dogovor sa talibanima 2020. o povlačenju američkih trupa iz Avganistana i Bajdenova administracija je 2021. godine sprovela taj sporazum, u Vašingtonu je postojala nada da će želja Talibana za međunarodnim priznanjem i pomoći za osiromašeno stanovništvo zemlje možda umereno njihovo ponašanje.

Ali odnosi između SAD i Talibana značajno su se pogoršali otkako su nametnuli nove drakonske mere zabranjujući devojčicama da pohađaju školu i isključujući žene da rade za međunarodne agencije za pomoć i zdravstvo.

Međutim, i dalje postoji linija komunikacije između dve strane, koju predvodi specijalni izaslanik SAD za Avganistan Tom Vest. Vestovi kontakti su prvenstveno sa talibanskim zvaničnicima u Kabulu, a ne sa ideološkijim krilom grupe sa sedištem u Kandaharu.

Povlačenje američkih trupa u avgustu 2021. dovelo je do brzog kolapsa avganistanske vlade i vojske, koje su SAD podržavale skoro dve decenije, i povratka talibana na vlast. Nakon toga, predsednik Džo Bajden je naredio da se širokim pregledom ispita „svaki aspekt ovoga od vrha do dna“ i objavljen je ranije ovog meseca.

Bajdenova administracija je u javno objavljenoj verziji pregleda u velikoj meri okrivila predsednika Donalda Trampa za smrtonosno i haotično povlačenje 2021. godine, koje je prekinuto samoubilačkim bombaškim napadom na Ebi Gejt.

Vest o ubistvu stigla je istog dana kada je Bajden zvanično najavio da će se kandidovati za drugi predsednički mandat, nudeći podsećanje na jedno od najtežih poglavlja njegovog predsedništva. Katastrofalan pad bio je u to vreme najveća kriza sa kojom se suočila relativno nova administracija. To je ostavilo oštra pitanja o Bajdenu i stručnosti i iskustvu njegovog tima – dvostrukim stubovima koji su centralni u njegovoj kampanji za Belu kuću.