Utvrđeno je da starost i pol utiču na zdravstvene prednosti dijete

Utvrđeno je da starost i pol utiču na zdravstvene prednosti dijete

Istraživači su otkrili da muškarci na dijetama sa smanjenim unosom kalorija pokazuju veći gubitak masti i poboljšanje nivoa šećera u krvi u poređenju sa ženama.

Nalazi sugerišu da estrogen, jedan od glavnih ženskih polnih hormona, može igrati ulogu u određivanju zdravstvenih prednosti dijete. Stručnjaci kažu da bi ovo moglo pomoći da se identifikuju oni koji će najverovatnije imati koristi od ograničene kalorijske dijete. Studija je objavljena u časopisu eLife.

Smanjenje unosa kalorija uz održavanje nivoa esencijalnih hranljivih materija povezano je sa prevencijom stanja kao što su gojaznost, visok krvni pritisak i dijabetes tipa 2, i produženim životnim vekom.

Istraživački tim koji je predvodio Univerzitet u Edinburgu posmatrao je uticaj dijete sa smanjenim unosom kalorija na zdravlje i miševa i ljudi.

Šestonedeljna studija je uključivala 96 miševa čija je dnevna potrošnja kalorija bila 30% manja od normalne i 85 miševa na normalnoj ishrani.

Tim je otkrio da je dijeta sa smanjenim unosom kalorija snizila šećer u krvi za 22% kod mladih muškaraca, ali samo 16% kod mladih žena.

Efekti na telesnu masnoću bili su još upečatljiviji – muškarci su smanjili masnu masu za skoro 70%, ali žene uopšte nisu izgubile masnoću.

Studija je otkrila da se mlade ženke miševa opiru gubitku masti jer su, u poređenju sa mužjacima, ograničile razgradnju telesne masti, koristile manje energije i povećale proizvodnju masti nakon obroka.

Nasuprot tome, kada je dijeta počela u starijoj dobi, nije bilo značajne razlike u gubitku masti između polova. Ženke miševa su izgubile oko polovine svoje telesne masti – sličan nivo kao i mužjaci.

Mala studija o gubitku telesne težine kod 42 muškarca i žene sa prekomernom težinom ili gojaznošću potvrdila je da se iste razlike zasnovane na starosti i polu javljaju i kod ljudi.

Tokom četiri nedelje, muškarci mlađi od 45 godina izgubili su više od 16% telesne masti, dok su žene u istoj starosnoj grupi izgubile samo 8%, upola manje od muškaraca.

Nije bilo razlike u gubitku masti između muškaraca i žena starijih od 45 godina, pri čemu su oba pola izgubila oko 10% telesne masti.

Studija na ljudima nije prvobitno bila dizajnirana da testira uticaj starosti i pola na dijetu, ali su istraživači bili u mogućnosti da analiziraju podatke retrospektivno kako bi se pozabavili ovim. Potrebna je veća studija na ljudima koja istražuje uticaj starosti i pola da bi se potvrdili ovi nalazi, kažu stručnjaci.

„Dijete sa smanjenim unosom kalorija imaju mnoge zdravstvene prednosti i mogu promovisati zdravo starenje. Neka prethodna istraživanja su pokazala da se efikasnost ovih dijeta može razlikovati između muškaraca i žena, ali naša studija je prva koja pokazuje da ove polne razlike uglavnom nestaju kada dijete počne u starije životne dobi. Ovo bi nam moglo pomoći da osmislimo poboljšane strategije ishrane za prevenciju bolesti i promovisanje zdravog starenja“, kaže dr Vilijam Kotorn, viši predavač (vanredni profesor) na BHF Centru za kardiovaskularne nauke Univerziteta u Edinburgu i voditelj studije.