Pionirsko sletanje na Mesec japanske firme nije uspelo

Pionirsko sletanje na Mesec japanske firme nije uspelo

Japanski startap koji je pokušao prvo privatno sletanje na Mesec saopštio je u sredu da je izgubio komunikaciju sa svojom letelicom i pretpostavio da je lunarna misija propala.

Ispace je rekao da nije mogao da uspostavi komunikaciju sa bespilotnim lunarnim lenderom Hakuto-R nakon očekivanog vremena sletanja, što je frustrirajući kraj misije koja je počela lansiranjem iz Sjedinjenih Država pre više od četiri meseca.

„Nismo potvrdili komunikaciju sa lenderom“, rekao je zvaničnik kompanije novinarima oko 25 minuta nakon očekivanog sletanja.

„Moramo pretpostaviti da nismo mogli da završimo sletanje na površinu Meseca“, rekao je zvaničnik.

Zvaničnici su rekli da će nastaviti da pokušavaju da uspostave kontakt sa svemirskim brodom, koji je nosio teret iz nekoliko zemalja, uključujući lunarni rover iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Osnivač i izvršni direktor Ispace-a Takeši Hakamada rekao je nakon očiglednog neuspešnog sletanja da su dobili podatke od letelice sve do planiranog sletanja i da će to ispitati u potrazi za znakovima onoga što se dogodilo.

Lender, visok nešto više od dva metra i težak 340 kilograma, nalazi se u lunarnoj orbiti od prošlog meseca.

Njegovo spuštanje i sletanje je bilo potpuno automatizovano i trebalo je da ponovo uspostavi komunikaciju čim sleti.

Do sada su samo Sjedinjene Države, Rusija i Kina uspele da postave svemirski brod na površinu Meseca, sve kroz programe koje sponzoriše vlada.

U aprilu 2019, izraelska organizacija SpaceIL je posmatrala kako se njihov lender srušio na površinu Meseca.

Indija je takođe pokušala da spusti letelicu na Mesec 2016. godine, ali se ona srušila.

Dve američke kompanije, Astrobotic i Intuitive Machines, trebalo bi da pokušaju da slete na Mesec kasnije ove godine.

„Čestitamo timu ispace inc na postizanju značajnog broja prekretnica na putu do današnjeg pokušaja sletanja“, naveo je Astrobotić u tvitu.

„Nadamo se da svi prepoznaju – danas nije dan za izbegavanje traganja za lunarnom granicom, već prilika da naučite iz nevolja i idete napred.

Ispace, koji je izlistao svoje akcije na Tokijskoj berzi ranije ovog meseca, već je planirao svoju sledeću misiju pre neuspeha Hakuto-R.

Svemirska letelica, čije ime upućuje na belog zeca koji živi na Mesecu u japanskom folkloru, lansirana je sa Kejp Kanaverala na Floridi 11. decembra jednom od raketa Falcon 9 kompanije SpaceKs.

Lender je nosio nekoliko lunarnih rovera, uključujući okruglog robota veličine bejzbola koji su zajednički razvili japanska svemirska agencija i proizvođač igračaka Takara Tomi, tvorac igračaka Transformer.

Takođe je imao 10 kilograma Rašid rover veličine stolice koji su razvili Ujedinjeni Arapski Emirati i eksperimentalni sistem za snimanje iz Canadensis Aerospace.

Sa samo 200 zaposlenih, ispace je rekao da „ima za cilj da proširi sferu ljudskog života u svemir i stvori održivi svet pružanjem visokofrekventnih, jeftinih usluga transporta do Meseca“.

Hakamada je rekao da misija postavlja „osnove za oslobađanje Mesečevog potencijala i njegovu transformaciju u snažan i živ ekonomski sistem“.

Firma veruje da će Mesec izdržati populaciju od 1.000 ljudi do 2040. godine, sa 10.000 više poseta svake godine.

Planira drugu misiju, provizorno zakazanu za sledeću godinu, koja uključuje i sletanje na Mesec i raspoređivanje sopstvenog rovera.