NASA planira da zaštiti Zemlju od asteroida i kometa

NASA planira da zaštiti Zemlju od asteroida i kometa

Veliki udarni krateri koji se nalaze na našoj planeti su moćni podsetnici da asteroidi i komete povremeno udaraju u Zemlju. Kao što se često kaže, nije pitanje „ako“; pitanje je „kada“ će se naša planeta suočiti sa predstojećim udarom iz svemira. Ali uticaj je jedna egzistencijalna pretnja koju čovečanstvo konačno počinje da shvata ozbiljno i da se okreće oko sebe.

Naizgled podstaknuta uspehom Testa dvostrukog preusmeravanja asteroida (DART), NASA je upravo objavila novu strategiju planetarne odbrane i akcioni plan, opisujući svoje napore da pronađe i identifikuje potencijalno opasne objekte kako bi pružila napredno upozorenje, a zatim ih čak i odgurnula od putanja udara.

Ova desetogodišnja strategija ima za cilj da unapredi napore da se Zemlja zaštiti od razornog susreta sa asteroidom ili kometom blizu Zemlje.

„Udar asteroida na Zemlju ima potencijal za katastrofalnu devastaciju, a to je ujedno i jedina prirodna katastrofa koju čovečanstvo sada ima dovoljno tehnologije da u potpunosti spreči“, rekao je Lindli Džonson, NASA-in oficir za planetarnu odbranu, u NASA-inom saopštenju za štampu. „Objavljivanje ove NASA strategije pojačava namere NASA-e u narednih 10 godina kako bi se osiguralo da agencija radi i na nacionalnom i na međunarodnom planu kako bi zaštitila našu planetu za dobrobit svih.

„NASA Planetarna odbrambena strategija i akcioni plan“ na 46 stranica (pdf dokument) objavljena je 18. aprila 2023. i prati drugi dokument koji je 3. aprila objavila Kancelarija za nauku i tehnologiju Bele kuće, „Nacionalna strategija spremnosti i Akcioni plan za opasnost od objekata u blizini Zemlje i planetarnu odbranu“ ( pdf dokument ).

Svaki od izveštaja se fokusira na poboljšanje otkrivanja, karakterizacije i odgovora na pretnje uticaja, kao i na unapređenje međunarodne saradnje za koordinaciju strategija među vladinim agencijama.

NASA želi da se fokusira na šest ključnih oblasti za planetarnu odbranu u narednoj deceniji:

Svaki od ciljeva strategije je definisan na kratkoročne, srednjoročne, dugoročne i tekuće vremenske okvire sa ciljem da se svi ciljevi ispune u narednih 10 godina.

Objekti blizu Zemlje (NEO) za koje NASA smatra da su od najveće zabrinutosti kreću se u prečniku od 10 m (33 ft.) do više od 10.000 metara (33.000 ft), a koji se nalaze u krugu od 42 miliona km (30 miliona milja od Zemljine orbitale). put.

Decenijama, naučnici i drugi zagovornici zagovaraju potrebu da se čovečanstvo pripremi za ono što će se sigurno dogoditi u jednom trenutku. Apolo astronaut Rasti Švajkart, koji je pomogao u osnivanju neprofitne organizacije B612 Fondacije za odbranu planete, više puta je razgovarao sa Universe Todai o planetarnoj odbrani. Još 2010. godine je naglasio da tehnologija potrebna za skretanje asteroida već postoji.

„To jest, ne moramo da idemo u veliki program razvoja tehnologije da bismo odbili većinu asteroida koji bi predstavljali pretnju udarom“, rekao je on. Takođe je dodao da je koordinacija i saradnja između zemalja širom sveta od suštinskog značaja i da bi je možda bilo teže organizovati od tehnologije. JVST je snimio ovu sekvencu DART sudara na Dimorphosu. Ljubaznošću NASA, ESA, CSA i STScI.

„Birokratija je najverovatniji razlog zašto ćemo biti pogođeni asteroidom u budućnosti, a ne tehnologija“, rekao je Švajkart. „To je smela izjava, ali ako uspemo da pređemo preko toga i uradimo svoj posao kako treba, nikada u budućnosti ne bismo smeli da nas pogodi asteroid koji bi mogao da ugrozi život na Zemlji. I to će biti veliki izazov. “

Naravno, ključno je pronaći NEO koji su potencijalno na putu za našu planetu. Jedna takva misija je sada zvanično na putu. Misija Near Earth Object (NEO) Surveior je svemirski teleskop za otkrivanje asteroida u blizini Zemlje kao deo NASA-inih planetarnih odbrambenih napora. Sveobuhvatni zakon o potrošnji za fiskalnu 2023. koji je usvojen u decembru naložio je NASA-i da potroši ne manje od 90 miliona dolara na ovu misiju i probno je predviđeno da ona bude pokrenuta ne ranije od 2028.

DART misija je bila ključna prekretnica za rešavanje potrebe za testiranjem načina da se odbije asteroid. Dana 26. septembra 2022, DART je udario u Dimorphos, 530-ft. asteroid moonlet skoro 7 miliona mi. sa Zemlje i uspešno demonstrirao strategiju kinetičkog udara za skretanje NEO na kurs da udari u Zemlju. Dimorfos ne predstavlja stvarnu pretnju, ali je izabran za test jer se on i njegov veći roditeljski asteroid, Didimos, mogu posmatrati sa Zemlje pre i posle susreta kako bi se izmerila efikasnost kinetičkog udara.

„Kao što smo videli sa uspehom DART misije, NASA je posvećena zaštiti Zemlje od potencijalno opasnih asteroida i kometa“, rekao je NASA administrator Bil Nelson. „Planetarna odbrana koristi celom čovečanstvu, a NASA-ina strategija i akcioni plan opisuju kako ćemo nastaviti da štitimo našu matičnu planetu u narednoj deceniji.

NASA kaže da je objavljivanje ovog plana akcije važan korak napred u obezbeđivanju zamaha DART-a i da predstojeća misija NEO Surveior nastavlja da se kreće napred radi zaštite Zemlje od potencijalno opasnih NEO za generacije koje dolaze.