Texas Instruments predviđa prihode u drugom kvartalu ispod procena

Texas Instruments predviđa prihode u drugom kvartalu ispod procena

Texas Instruments (TI) prognozira prihod u drugom kvartalu ispod procena Volstrita u utorak zbog zabrinutosti da će kupci otkazati porudžbine usled usporavanja potražnje na većini krajnjih tržišta proizvođača analognih čipova, prenosi Rojters.

Prezasićenost snabdevanjem čipovima, koja je počela sa tržišta potrošačke elektronike, prodrla je na šira tržišta kao što su preduzeća i industrijska, jer rastuće kamatne stope smanjuju potrošnju širom sveta.

Za TI, koji je označio ovaj obrazac u januaru, ovo predstavlja problem jer oko 70% svog prihoda ostvaruje sa ovih tržišta, a industrijska se sastoji od oko 40%.

„Tokom kvartala iskusili smo slabost na našim krajnjim tržištima sa izuzetkom automobilske industrije“, rekao je izvršni direktor Haviv Ilan.

Analitičari su takođe izrazili zabrinutost da će posao sa automobilskim čipovima, gde je potražnja do sada bila otporna, uskoro slediti njihov primer, jer rastući troškovi zaduživanja šteti prodaji automobila.

Kompanija je prognozirala prihod u tekućem kvartalu u rasponu od 4,17 do 4,53 milijarde dolara. Analitičari koje je anketirao Refinitiv očekuju da će prihod iznositi 4,44 milijarde dolara.

Prihodi u prvom kvartalu pali su za 11% na 4,38 milijardi dolara, u skladu sa očekivanjima.