Meloni se ograđuje od fašizma na proslavi Dana oslobođenja

Meloni se ograđuje od fašizma na proslavi Dana oslobođenja

Italijanska vladajuća koalicija nema „nostalgiju za fašizmom“, rekla je u utorak premijerka Đorđa Meloni, želeći da uzvrati kritičare koji optužuju njenu partiju Braća Italije da se nije distancirala od svoje neofašističke prošlosti, prenosi Rojters.

Meloni se osvrnula na to pitanje u pismu listu Korijere dela sera na dan kada Italija slavi kraj nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu i pobedu partizanskih boraca otpora nad nacistima i njihovim fašističkim saveznicima.

„Već dugi niz godina, i kao što svaki pošteni posmatrač priznaje, stranke koje predstavljaju desnicu u parlamentu izjavljuju da su nespojive sa bilo kakvom nostalgijom za fašizmom“, napisala je Meloni.

Braća Italije vuče korene iz Italijanskog socijalnog pokreta (MSI), formiranog 1946. godine kao direktni naslednik crnokošuljaša Benita Musolinija, a nasleđe fašizma nastavlja da muči Italiju skoro 80 ​​godina nakon završetka rata.

Melonijino pismo je stiglo dan nakon što je ANPI, grupa koja predstavlja bivše ratne partizane, pozvala Meloni da se distancira od fašizma, i usledilo je nakon nedavnog protesta koji je izazvao predsednik Senata Ignacio La Rusa.

Činilo se da La Rusa, viša ličnost braće iz Italije koja je započela svoju karijeru u MSI-ju i sakuplja Musolinijeve memorabilije, umanjivala je važnost partizanskog Otpora rekavši da posleratni ustav ne pominje antifašizam.

Meloni se jasno ogradila od La Rusinih komentara.

„Osnovni plod 25. aprila bila je, i nesumnjivo ostaje, afirmacija demokratskih vrednosti, koje je fašizam pogazio i koje nalazimo urezane u republikanski ustav“, rekla je ona.

Međutim, neki protivnici su rekli da nije otišla dovoljno daleko.

„Ono što treba da uradi jeste da ima hrabrosti da kaže jasno i definitivno ‘mi smo antifašisti’“, rekao je Đuzepe Sala, gradonačelnik Milana levog centra.

Meloni svoju stranku poredi sa američkom Republikanskom partijom i Britanskom Konzervativnom partijom, pri čemu je odbrana nacionalnog identiteta, tradicionalne porodice i kulturnog nasleđa među glavnim pitanjima na njenom političkom dnevnom redu.

Sama Meloni je u mladosti hvalila Musolinija, ali je od tada promenila svoj stav, više puta osuđujući zloglasne rasističke, antijevrejske zakone koje je diktator doneo 1938. i navodeći da „nikada nije osećala simpatije prema fašizmu“.