Danska i Ukrajina proširuju energetsku saradnju

Danska i Ukrajina proširuju energetsku saradnju

Danska je potpisala petogodišnji sporazum sa Ukrajinom da pomogne toj ratom razorenoj zemlji da obnovi uništene kapacitete vetra i ojača svoju nezavisnost od Rusije u oblasti energetike, saopštilo je u utorak dansko ministarstvo klime, piše Rojters.

„Nova petogodišnja saradnja će doprineti da Ukrajina bude u mogućnosti da dodatno proširi svoje snabdevanje električnom energijom energijom vetra“, navodi se u saopštenju, dodajući da saradnja zemalja u oblasti energetike datira još od 2014. godine.

„Danske vlasti će, između ostalog, pomoći ukrajinskim vlastima da razviju regulatorni okvir koji može promovisati vetar na kopnu i na moru“, navodi se u saopštenju.

Kratkoročno, dogovor ima za cilj da pomogne da se postojeći kapaciteti uništeni u ratu ponovo pokrenu i da se dalje proširi na vetar na kopnu. Dugoročno, saradnja će istražiti potencijal energije vetra na moru, saopštilo je ministarstvo.

„Sada smo još više posvećeni tome da osiguramo da Ukrajina može da dobije električnu energiju i dobije priliku za zeleno preispitivanje svoje energetske infrastrukture“, rekao je ministar klime Lars Agaard u saopštenju.