Kuleba: NATO nema političku volju da odluči o pristupanju Ukrajine

Kuleba: NATO nema političku volju da odluči o pristupanju Ukrajine

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba smatra da NATO-u trenutno nedostaje politička volja da donese odluku o pristupanju Ukrajine, prenosi Evropska istina.

„Svima koji kažu da je pridruživanje Ukrajine nemoguće, savetujem vam da pogledate primer Finske. Pre godinu dana je bilo nemoguće zamisliti da će se to desiti. Ali sada, kada je postojala politička volja, Finska je primljena u NATO. . Dakle, sve je moguće, kada postoji politička volja, sve drugo je sporedno. Ali sada želim da kažem kao činjenicu da nedostaje politička volja u Alijansi“, rekao je Kuleba u intervjuu za CNN.

Prema njegovim rečima, članstvo Ukrajine u NATO neće zaustaviti rat, ali će pomoći u sprečavanju ratova u evroatlantskom regionu u budućnosti.

„Sve dok Ukrajina ostane van NATO-a, kao blizak prijatelj, najpoštovaniji saveznik, poseban partner ili u nekom drugom surogatnom obliku saradnje, postojaće rizik od ponavljanja ruske agresije na Ukrajinu. Zato je strateški mudro isključiti takav rizik. Kakva god da je cena održavanja mira, cena obnove mira je uvek veća“, rekao je ministar.

Kuleba je podsetio da su se saveznici 2008. godine u Bukureštu dogovorili da Ukrajina bude članica NATO-a i od tada NATO jednostavno ponavlja ove reči kao mantru, potvrđujući svoju politiku „otvorenih vrata”.

„Čuli smo mnogo argumenata, mnogo izgovora, zašto Ukrajina ne bi trebalo da bude u NATO. Istorija je dokazala da su svi ti argumenti bili besmisleni. Stoga je vreme da se prepozna realnost i to učini“, dodao je šef diplomatije.

Kuleba je prethodno u članku za Forin afers napisao da bi na samitu u Viljnusu NATO trebalo da utvrdi sveobuhvatne izglede za pristupanje Ukrajine, jer „Kijevu treba Alijansa, a Alijansi je potreban Kijev”.

Podsetimo, Poljska, Češka i Slovačka su se zalagale za bezbednosne garancije za Ukrajinu i pre članstva u NATO.

U međuvremenu, lideri baltičkih država su na samitu u Viljnusu pozvali na konkretan napredak oko pristupanja Ukrajine NATO-u.