Berlin produžio rad prihvatnog centra za izbeglice iz Ukrajine

Berlin produžio rad prihvatnog centra za izbeglice iz Ukrajine

Berlinski Senat produžio je rad prihvatnog centra za izbeglice iz Ukrajine na nekadašnjem aerodromu Tegel najmanje do kraja septembra, prenosi „Evropska istina“.

Ova odluka se odnosi i na korišćenje privremenog smeštaja za Ukrajince koji su pobegli od rata na teritoriji terminala C.

Pretpostavljalo se da je kamp u Tegelu trebao biti otvoren do 30. juna, ali sada postoji perspektiva da se rad produži i do kraja godine.

Nakon otvaranja novog aerodroma Berlin-Brandenburg 8. novembra 2020. godine, aerodrom u Tegelu je zatvoren i svi letovi su premešteni na novi aerodrom.

Prema rečima gradonačelnice Berlina Franciske Gifaj, zbog velikog nedostatka mesta za život i stanova u nemačkoj prestonici, trenutno se ne može odustati od korišćenja nekadašnjeg aerodroma „Tegel”.

Sada tamo živi oko tri hiljade ljudi. Od toga, 2.600 ljudi ostaje duže od planiranih tri dana, neki mesecima. Ovo „nije optimalno“ za ljude, rekao je Giffai.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. Nemačka je prihvatila oko 1,1 milion ukrajinskih izbeglica.

Podsetićemo da Ministarstvo razvoja Nemačke (BMZ) u Ukrajinu ulaže dodatna sredstva u iznosu od 111 miliona evra.

Ukupna civilna podrška Ukrajine od nemačke vlade od početka rata (ne uključujući troškove izdržavanja izbeglica iz Ukrajine u Nemačkoj) iznosila je oko 3,6 milijardi evra.