Tramp odgovara na Bajdenovu najavu reizbora

Tramp odgovara na Bajdenovu najavu reizbora

U novom video snimku kampanje objavljenom nakon što je predsednik Džo Bajden zvanično objavio svoju kandidaturu za reizbor, bivši predsednik Donald Tramp optužio je Bajdena za niz neuspeha, od otvaranja granice SAD sa Meksikom do dovođenja sveta „do ivice Trećeg svetskog rata“.

Bajden je zvanično ušao u trku za 2024. u utorak, rekavši u video snimku da mu je potrebno još četiri godine da „završi posao“ i vrati „dušu Amerike“. Za nekoliko sati, Tramp je dao odgovor.

„Mogli biste uzeti pet najgorih predsednika u američkoj istoriji i spojiti ih i oni ne bi napravili štetu koju je Džo Bajden naneo našoj naciji“, rekao je Tramp.

Bivši predsednik je naveo „najgoru inflaciju u poslednjih pola veka“, 24-mesečni niz pada realnih plata i rastuće cene benzina, beskućništvo i kriminal kao primere Bajdenovog „pogubnog i neuspešnog predsedništva“.

Tramp je optužio Bajdena da je „oružao” organe za sprovođenje zakona kako bi kaznio svoje pristalice i tvrdio da je predsednikovo poštovanje transrodnim aktivistima dovelo do toga da su deca „indoktrinirana i osakaćena od strane levičarskih nakaza i fanatika”.

Tramp je Bajdena i ranije nagovarao Bajdena po ovim pitanjima, a po pitanju spoljne politike ni njegov najnoviji video nije sadržao iznenađenja. Izjavljujući da se „Rusija udružuje sa Kinom, Iran je nekoliko dana udaljen od nuklearne bombe, [i] Ukrajina je uništena invazijom koja se nikada ne bi dogodila da sam ja predsednik“, Tramp je izjavio da nas je Bajden „doveo do na samoj ivici Trećeg svetskog rata“.

„Gotovo je nezamislivo da bi Bajden uopšte pomislio da se kandiduje za reizbor“, rekao je Tramp u zaključku. „Nikada nije postojao veći kontrast između dve uzastopne administracije u celoj američkoj istoriji; naša je veličina, a njihova neuspeh.“

Dok je američka ekonomija bila u boljem stanju pod Trampom i svet je bio relativno mirniji, nejasno je da li će bivši predsednik moći da pretoči svoj rekord u glasove. Najnovije ankete stavljaju Trampa malo ispred Bajdena, ali istraživanje NBC Nevsa objavljeno u nedelju pokazalo je da većina Amerikanaca ne želi da se nijedan kandidat kandiduje 2024.

Kao aktuelni kandidat, Bajden može da računa na podršku establišmenta Demokratske stranke, uključujući bivšeg predsednika Baraka Obamu, koji je u utorak podržao svog bivšeg potpredsednika. Tramp se suočava sa potencijalnim primarnim izazovom guvernera Floride Rona DeSantisa, i iako DeSantis još nije najavio svoju kandidaturu, neke ankete pokazuju da je guverner bolji od Trampa.