Oko 100 Kanađana evakuisano iz Sudana

Oko 100 Kanađana evakuisano iz Sudana

Zemlje, uključujući Francusku i Nemačku, pomogle su u evakuaciji oko 100 Kanađana iz Sudana, a Kanada radi na evakuaciji još civila tokom 72-časovnog prekida vatre koji su dogovorile zaraćene frakcije u toj severnoafričkoj zemlji, izjavila je ministarka spoljnih poslova Melani Džoli, prenosi Rojters.

Zemlje širom sveta požurile su da izvuku strane diplomate i državljane iz Sudana nakon što je sukob između sudanske vojske i paravojne grupe pod nazivom Snage za brzu podršku (RSF) ubio stotine ljudi, srušio bolnice i pretvorio stambena područja u ratne zone. Prekid vatre od 72 sata dogovoren je u ponedeljak.

Kanadski evakuisani bili su iz grupe od 550 ljudi koji su zatražili pomoć, rekao je Džoli novinarima u Otavi, dodajući da su u evakuaciji pomogli i Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija. U Sudanu je ukupno 1.700 Kanađana registrovano u ministarstvu spoljnih poslova.

„Takođe ćemo organizovati sopstvenu evakuaciju civila i želimo da iskoristimo priliku ovog prekida vatre da to učinimo, i stoga radimo sa kanadskim oružanim snagama na tom konkretnom pitanju“, rekao je Džoli.

„Takođe sam angažovana u diplomatskim razgovorima kako bih osigurala da možemo pronaći trajno rešenje za ovaj sukob“, rekla je ona.

Ranije u utorak, premijer Justin Trudeau rekao je da je u Sudanu „izuzetno teška situacija“ i da njegova vlada koordinira sa drugim zemljama da koriste ograničene lokacije za vazdušni transport civila.

Kanada je u nedelju obustavila operacije u Sudanu i saopštila da će njene diplomate privremeno raditi sa bezbedne lokacije van zemlje. Otava je takođe najavila imigracione mere za podršku privremenim stanovnicima Sudana koji se trenutno nalaze u Kanadi koji ne mogu da se vrate kući zbog situacije u Sudanu koja se brzo pogoršava.