U Turskoj masovna hapšenja u kurdskim regionima uoči izbora

U Turskoj masovna hapšenja u kurdskim regionima uoči izbora

Turska policija uhapsila je najmanje 126 osoba osumnjičenih za veze sa zabranjenom kurdskom militantnom grupom uoči izbora koji bi mogli da svrgnu predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, piše Bi-Bi-Si.

Prema turskim vlastima, oni koji su pritvoreni u 21 provinciji osumnjičeni su za finansiranje i pomaganje regrutovanja za zabranjenu Radničku partiju Kurdistana. Među osumnjičenima su advokati, novinari i političari.

Glavna prokurdska stranka HDP saopštila je da su hapšenja namerno izvršena pre glasanja.

Kako je saopštila policija, među privedenima su advokati koji bi mogli da detaljno analiziraju izbornu bezbednost, nezavisni novinari koji bi mogli da ukažu na moguće falsifikovanje rezultata glasanja i rukovodioci stranačke kampanje.

Turska državna novinska agencija Anadolu saopštila je da su neki od uhapšenih u racijama u utorak povezani sa 60 uličnih protesta, kao i otmicama dece, i da su racije predvodili tužioci u gradu Dijarbakiru sa pretežno kurdskim stanovništvom.

HDP poriče da ima veze sa militantnom Kurdistanskom radničkom partijom, koju Turska, Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom. Smatra se drugom po veličini opozicionom strankom u Turskoj, ali hiljade njenih članova je zatvoreno, uključujući bivšeg zajedničkog lidera Selahatina Demirtasa.

U 2019. godini, desetine gradonačelnika izabranih od strane HDP-a su svrgnuti zbog „optužbi za terorizam“, što je njihova stranka osudila kao državni udar protiv birača. Pokušavajući da izbegne moguću sudsku zabranu kandidovanja za parlament 14. maja, ona je predložila svoje kandidate pod zastavom nove stranke Zelena levica.

Ovi izbori se smatraju najvažnijim u Turskoj poslednjih godina, jer se šest opozicionih partija ujedinilo oko jednog kandidata u liku Kemala Kiličdaroglua. HDP nije deo opozicione koalicije, ali je podržao njegovu kandidaturu.

Kiličdaroglu predvodi Republikansku narodnu partiju, a istraživanja javnog mnjenja daju mu realne šanse da pobedi Erdogana, koji je na vlasti više od 20 godina.

On je optužio Erdoganovu vladajuću partiju da je milione turskih Kurda označila kao teroriste kako bi konsolidovala nacionalističke glasove.

Erdogan je predizbornu kampanju svoje Partije pravde i razvoja (AKK) započeo obećanjem da će smanjiti inflaciju na jednocifrenu cifru i stimulisati privredni rast.