SZO: Rizik od biološke opasnosti u Sudanu dok zaraćena frakcija zauzima laboratoriju

SZO: Rizik od biološke opasnosti u Sudanu dok zaraćena frakcija zauzima laboratoriju

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je u utorak na potencijalnu biološku opasnost u Sudanu, opisujući kao „izuzetno opasnu” situaciju da je oružana frakcija zaplenila laboratoriju u kojoj se nalaze uzorci patogena, uključujući dečiju paralizu i boginje.

„Postoji ogroman biološki rizik povezan sa okupacijom centralne laboratorije javnog zdravlja… od strane jedne od zaraćenih strana“, rekla je Nima Saed Abid, predstavnik SZO u Sudanu, novinarima u Ženevi putem video veze. Rekao je da su tehničari izbačeni „bez pristupa“ laboratoriji i bez načina da „bezbedno zadrže dostupni biološki materijal i supstance.”

Nima je rekao da je najmanje 459 ljudi poginulo, a 4.072 povređeno u borbama koje su izbile 15. aprila između sudanskih oružanih snaga (SAF) i snaga za brzu podršku (RSF).

Glavni grad zemlje, Kartum, i obližnji gradovi su zahvaćeni skoro dve nedelje intenzivnog bombardovanja, što je izazvalo ozbiljnu nestašicu hrane, vode, lekova i goriva. Operativni menadžer Lekara bez granica za Sudan, Abdala Husein, rekao je u petak za RT da su bolnice u Kartumu i okolnim gradovima zatvorene zbog „jakog granatiranja“.

Prema Sudanskom sindikatu lekara, bombardovano je 13 bolnica, a 19 je prinuđeno da se evakuiše, šest kola hitne pomoći su napale vojne snage, a drugima je od početka sukoba uskraćen prolaz za prevoz pacijenata i primanje pomoći.

Međunarodna organizacija za migracije i Svetski program za hranu obustavili su svoje operacije u Sudanu nakon što su neki od njihovih zaposlenih poginuli u borbama. „U oblastima u kojima su intenzivne borbe ometale naše humanitarne operacije, bili smo prinuđeni da smanjimo svoj otisak“, rekao je u utorak Jens Laerke, portparol Kancelarije UN za humanitarnu pomoć.

Tokom proteklih nekoliko dana, na desetine hiljada civila – Sudana i stranih državljana – navodno je pobeglo u Egipat, Čad i Južni Sudan. Laura Lo Kastro, predstavnica agencije UN za izbeglice u Čadu, izjavila je da je oko 20.000 izbeglica već stiglo u centralnoafričku zemlju, a da se očekuje do 100.000 u „najgorem scenariju“.

Nakon neuspešnih pokušaja da se uspostavi primirje prošle nedelje, rivalske frakcije su se sada složile sa 72-časovnim prekidom vatre koji počinje u utorak. Uprkos dogovoru, Al Džazira je izvestila da i dalje postoje intenzivne borbe u blizini predsedničke palate u severnom delu prestonice, a novi sukobi su izbili u gradu Geneina u zapadnom Darfuru.