Južna Afrika želi da se povuče iz Međunarodnog krivičnog suda nakon naloga za hapšenje Putina

Južna Afrika želi da se povuče iz Međunarodnog krivičnog suda nakon naloga za hapšenje Putina

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa rekao je da je vladajuća partija Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) odlučila da se Južna Afrika povuče iz Međunarodnog krivičnog suda (MKS), koji je prošlog meseca izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, piše „Evropska istina“.

Nalog za Putinovo hapšenje u martu znači da će Pretorija, koja će biti domaćin ovogodišnjeg samita BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), morati da ga privede po dolasku.

„Da, vladajuća stranka… donela je odluku da bi bilo razumno da Južna Afrika napusti ISS“, rekao je Ramafosa na konferenciji za novinare koju je održao zajedno sa finskim predsednikom Saulijem Niinistom.

Ramafosa je rekao da je odluka, koja je doneta nakon sastanka ANC-a tokom vikenda, doneta „u velikoj meri“ zbog „nepravednog tretmana“ suda prema određenim zemljama.

„Voleli bismo da se o ovom pitanju nepravednog tretmana na pravi način razgovara, ali je u međuvremenu vladajuća stranka odlučila da mora da postoji izlaz“, rekao je on.

Što se tiče toga da li će Južna Afrika uhapsiti Putina, Ramafosa je rekao da se „to pitanje razmatra“.

Južna Afrika je odbila da osudi rusku invaziju na Ukrajinu, koja je u velikoj meri izolovala Moskvu na međunarodnoj sceni, rekavši da želi da ostane neutralna i da preferira dijalog da bi okončao rat.

Ovo nije prvi pokušaj Južne Afrike da napusti ISS. Pokušala je to da uradi 2016. godine nakon što je godinu dana ranije izbila kontroverza kada je tadašnji sudanski predsednik Omar al-Bašir posetio zemlju na samitu Afričke unije. Južna Afrika je odbila da ga uhapsi, uprkos činjenici da je MKS izdao nalog za hapšenje al-Bašira zbog sumnje da je počinio ratne zločine.

Dan ranije je pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov saopštio da je Kremlj dobio poziv za Vladimira Putina da prisustvuje samitu zemalja članica BRIKS-a, koji će u avgustu biti održan u Južnoj Africi.

U martu je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, optužujući ga da je nezakonito deportovao hiljade dece iz Ukrajine. Izdavanje poternice znači da bi Putin mogao da bude uhapšen ako ode u bilo koju zemlju članicu Međunarodnog krivičnog suda.

Ranije je administracija mađarskog premijera Viktora Orbana saopštila da neće uhapsiti ruskog lidera ako dođe u zemlju, uprkos poternici Međunarodnog krivičnog suda.