EU pokreće mehanizam za zajedničku kupovinu gasa

EU pokreće mehanizam za zajedničku kupovinu gasa

Zemlje članice Evropske unije sada mogu da pređu na zajedničku kupovinu gasa jer energetske kompanije iz celog bloka mogu da registruju svoje potrebe putem mehanizma AggregateEU, objavila je u utorak Evropska komisija (EK).

Mera ima za cilj da spreči ponavljanje prošlogodišnjeg skoka cena zbog konkurencije za snabdevanje među zemljama EU, nakon što je blok odlučio da napusti ruske isporuke.

Izvršna vlast EU veruje da će novi alat pomoći bloku da napuni skladišta gasa za sledeću zimu „na koordiniran i blagovremen način, koristeći svoju kolektivnu tržišnu moć da pregovara o boljim cenama sa međunarodnim dobavljačima“.

„[Mehanizam] je posebno vredan za manje subjekte ili one u zemljama bez izlaza na more da obezbede stabilne isporuke gasa po nižim cenama, tako što će dobiti pristup novim snabdevačima i iskoristiti kolektivnu tržišnu težinu EU“, navodi se u saopštenju EK.

„Naročito, ovaj pristup bi se mogao postići uz pomoć centralnih kupaca ili agenata… koji će pružiti podršku u pregovorima i transportu zaliha gasa.

Dok se zemlje članice nadaju da će šema zajedničke kupovine gasa pomoći u snižavanju cena, ekonomisti se brinu da bi, s obzirom da je potražnja za gasom u EU toliko velika, kupovina na veliko moglo zapravo da povisi cene umesto da ih smanji.