Najnoviji tenkovi Rusije na bojnom polju u Ukrajini

Najnoviji tenkovi Rusije na bojnom polju u Ukrajini

Najnapredniji ruski borbeni tenkovi T-14 Armata raspoređeni su u borbu protiv ukrajinskih trupa, javila je u utorak novinska agencija RIA Novosti, pozivajući se na izvor. Vest stiže u trenutku kada Kijev planira odlučni napad na moskovske snage.

„Ruske snage su počele da koriste najnovije tenkove Armata za gađanje ukrajinskih položaja“, rekao je izvor i dodao da tenkovi „još nisu učestvovali u direktnim jurišnim akcijama“.

Prema izvoru, T-14 su bili opremljeni dodatnom zaštitom od protivtenkovske municije. Tenkovske posade obučavaju se u jednoj od novoinkorporiranih republika Donbasa u Rusiji od 2022.

Donjecka i Luganska Narodna Republika glasale su da postanu deo Rusije u septembru 2022. Obe regije su se odvojile od Ukrajine nakon puča u Kijevu 2014. godine.

U februaru je na društvenim mrežama objavljen video na kojem se navodno vidi kako T-14 puca iz pištolja kalibra 125 mm „u zoni specijalne vojne operacije [u Ukrajini].“

Konstantin Sivkov, potpredsednik Ruske akademije raketnih i artiljerijskih nauka, rekao je u utorak za novinski sajt URA.ru da će se T-14 prvenstveno suprotstaviti britanskim modelima Čelendžer 2 i nemačkim modelima Leopard 2A6 koji su obećani Kijevu. od strane NATO zemalja.

„Armata po tehničkim karakteristikama nadmašuje oba ova najnovija zapadna tenka“, rekao je Sivkov. On je dodao da T-14 može da deluje kao „komanda (centar)“ u grupi ruskih tenkova T-90M.

T-14 je predstavljen javnosti 2015. godine i prvi put je bio u borbi u Siriji, gde ruske snage podržavaju borbu predsednika Bašara Asada protiv Islamske države (IS, ranije ISIS) i drugih islamističkih militanata.

Tenk ima kupolu bez posade koja omogućava tročlanoj posadi da kontroliše vatru iz izolovanog oklopnog odeljka u prednjem delu trupa.

Vest o raspoređivanju T-14 dolazi u trenutku kada se Kijev priprema za kontraofanzivu. „Približavamo se ključnoj bitci za modernu istoriju Ukrajine“, rekao je Kiril Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe, za novinsku agenciju RBC Ukrajina u ponedeljak. „To je činjenica, svi to razumeju. Kada [tačno] počinje, tajna je.”

Ukrajinski zvaničnici su ranije rekli da uspeh i raspored ofanzivnih operacija zavise od isporuke teške opreme iz inostranstva, uključujući moderne tenkove. Prema procurelim dokumentima Pentagona koje su ovog meseca otkrile novinske organizacije, devet ukrajinskih brigada se obučavalo i opremalo na Zapadu, a još tri su se pripremale „interno“ u Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošle godine da će Moskva braniti svoju teritoriju „svim raspoloživim sredstvima“. Kremlj je ovog meseca izjavio da Rusija pažljivo prati informacije o ofanzivnim planovima i sposobnostima Kijeva.