Vučić zahvalio Mađarskoj koja nije podržala prijavu Kosova u Savet Evrope

Vučić zahvalio Mađarskoj koja nije podržala prijavu Kosova u Savet Evrope

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno je zahvalio Mađarskoj i drugim zemljama koje su glasale protiv članstva Kosova u Savetu Evrope, prenosi RTS.

„Zahvalni smo svima koji su juče glasali protiv prijema Kosova u Savet Evrope, a posebno Mađarskoj. Ovo je sve očekivano, odluka Mađarske nije bila neočekivana i zahvalan sam premijeru Orbanu, pitao sam ga u subotu ako može da razmotri poziciju Srbije“, rekao je Vučić.

On je kritikovao i Evropsku uniju, koja deluje kao posrednik u pregovorima o rešavanju odnosa Srbije i Kosova.

„Idem sutra sa predstavnikom EU Žofreom da otvorim Fetislam, tvrđavu u Kladovu. I ne znam šta da pričam sa njim, šta da razgovaram sa njima u Briselu. Niko nije bio na tim pregovorima kao mnogo puta kao što jesam. Proučio sam sve njihove trikove. Laži i obmane su uvek stajale iza svega. Neću ništa menjati u našoj vezi, ali neću donositi odluke retrospektivno. Prvo ćemo se pošteno ponašati od svega – princip poštovanja Povelje UN“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, uzdržavanje od glasanja u Savetu Evrope bilo je isto što i glasanje za članstvo Kosova.

Vučić je u izjavi pomenuo i Ukrajinu koja zvanično ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, ali je bila uzdržana na glasanju u Savetu Evrope.

„Mi nismo vrsta zemlje koja će promeniti odnose sa celim svetom za jedan dan ili noć. Bilo je razočarenja. Ukrajinski predstavnici su tražili pauzu od posla da se konsultuju i odluče da budu uzdržani. Neke druge, poput Bosne i Hercegovine, su nestale sa glasanja“, rekao je on.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je 24. aprila saopštio da je zemlja uspešno prošla prvu fazu članstva u Savetu Evrope, dobivši više od dve trećine potrebnih glasova za podršku aplikaciji za članstvo.