Bajden ozvaničio predsedničku kandidaturu 2024: ‘Hajde da završimo ovaj posao’

Bajden ozvaničio predsedničku kandidaturu 2024: ‘Hajde da završimo ovaj posao’

Predsednik SAD Džo Bajden pokrenuo je u utorak svoju kandidaturu za reizbor uz obećanje da će zaštititi američke slobode od „ekstremista” povezanih sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom, kojeg je pobedio 2020, a mogao bi se ponovo suočiti sa njim 2024. godine, preneo je Rojters.

Bajden je svoju najavu objavio u uredno proizvedenom video snimku koji je objavio njegov novi predizborni tim koji počinje slikama iz napada Trampovih pristalica na Kapitol SAD 6. januara 2021.

„Kada sam se kandidovao za predsednika pre četiri godine, rekao sam da smo u bitci za dušu Amerike i još uvek jesmo“, rekao je Bajden. „Ovo nije vreme za samozadovoljstvo. Zato se kandidujem za reizbor.“

„Hajde da završimo ovaj posao. Znam da možemo“, rekao je.

On je republikanske platforme opisao kao pretnju američkim slobodama, obećao je da će se boriti protiv napora da se ograniči zdravstvena zaštita žena, smanji socijalno osiguranje i zabrane knjige, i osudio je „ekstremiste MAGA“.

MAGA je akronim za Trampov slogan „Učinimo Ameriku ponovo velikom“, koji je rani favorit u predizbornoj trci republikanaca. Ako pobedi, ponovo će se suočiti sa Bajdenom na izborima u novembru 2024.

Bajden (80) mora da prevaziđe zabrinutost Amerikanaca u vezi sa svojim godinama da bi pobedio na reizboru, a 44 odsto demokrata kaže da je prestar da bi se kandidovao, pokazala je anketa Rojtersa/Ipsosa završena u ponedeljak.

Tramp, 76, takođe se suočava sa zabrinutošću zbog svojih godina, jer 35 odsto republikanaca kaže da je prestar.

Anketa je pokazala da većina registrovanih birača ne želi da se ni Bajden ni Tramp ponovo kandiduju.

Iako je Bajdenov rejting odobravanja relativno nizak, njegovi saradnici su uvereni da može ponovo da pobedi Trampa. Anketa Rojters/Ipsos pokazala je da ima prednost od 43% prema 38% u odnosu na svog republikanskog rivala među registrovanim biračima.

U svom video snimku kampanje, Bajden je direktno ciljao Trampa i njegove saveznike.

„Širom zemlje, MAGA ekstremisti se postrojavaju kako bi preuzeli te temeljne slobode, smanjujući socijalno osiguranje koje ste plaćali čitavog svog života, dok smanjuju poreze za veoma bogate, diktiraju koje odluke u zdravstvu žene mogu da donose, zabranjujući knjige i govore ljudima koga mogu da vole, a da vam otežaju da glasate“, rekao je Bajden.

U dve godine otkako je preuzeo dužnost od Trampa, Bajden je dobio odobrenje Kongresa za milijarde dolara federalnih fondova za borbu protiv pandemije COVID-19 i za novu infrastrukturu, i nadgledao je najniži nivo nezaposlenosti od 1969. godine, iako je 40-godišnji visoka inflacija pokvarila je njegov ekonomski rekord.

Bajdenove godine čine njegovu kandidaturu za reizbor istorijskom i rizičnom kockom za Demokratsku stranku, posebno ako se suoči sa mnogo mlađim republikanskim kandidatom.

Demokrate se već suočavaju sa teškom izbornom mapom za održavanje Senata 2024. i sada su manjina u Predstavničkom domu.

Bajden bi do kraja budućeg drugog mandata imao 86 godina, skoro deceniju više od prosečnog životnog veka američkog muškarca.

Lekari su Bajdena, koji ne pije alkohol i vežba pet puta nedeljno, proglasili „sposobnim za dužnost“ posle pregleda u februaru. Bela kuća kaže da njegov dosije pokazuje da je dovoljno mentalno oštar za teške poslove.

Bajdenu će se u njegovoj potrazi za 2024. pridružiti njegova potpredsednica Kamala Haris, koja je istaknuta u video snimku njegove kampanje.

U izjavi o Bajdenovoj kandidaturi, Tramp je kritikovao predsednika zbog njegovog rekorda u imigraciji, inflaciji i haotičnom povlačenju SAD iz Avganistana 2021.

„Američke porodice desetkuje najgora inflacija u poslednjih pola veka. Banke propadaju“, rekao je Tramp na svojoj platformi društvenih medija. „Mi smo predali svoju energetsku nezavisnost, baš kao što smo se predali u Avganistanu“, rekao je on.

Oštar kontrast u odnosu na najavu Bajdenove kampanje, Trampu se ove nedelje sudi u građanskoj parnici zbog optužbi spisateljice E. Džin Kerol da ju je silovao u garderobi robne kuće sredinom 1990-ih.

Bivši predsednik, koji nije dužan da prisustvuje suđenju, negirao je silovanje Kerola.

Bajden, koji se kandiduje kao aktuelni predsednik, malo je verovatno da će se suočiti sa velikom konkurencijom unutar svoje stranke.

Nijedna visoka demokrata nije pokazala znake da ga izaziva i on je sastavio odbor demokrata u usponu da savetuju njegovu kampanju, uključujući guvernere J. B. Pritzkera iz Ilinoisa i Džoša Šapira iz Pensilvanije.

Potencijalni i deklarisani republikanski predsednički kandidati počeli su da planiraju izbore 2024. oko smanjenja vladine potrošnje usred još uvek visoke inflacije, ograničavanja abortusa, kriminala u gradovima kojima upravljaju demokrate i ilegalne imigracije.

Dva vodeća republikanska kandidata, Tramp i guverner Floride Ron DeSantis, žele da ograniče pristup transrodnoj deci sportskim timovima i medicinskoj nezi koja afirmiše rod, i ograniče način na koji se u školama predaje LGBTK+ pitanjima i američkoj istoriji ropstva i rasnih razlika.

Bajden je vodio uglavnom virtuelnu kampanju da pobedi Trampa na izborima 2020. dok je COVID besneo, rekavši da želi da ujedini zemlju, obnovi ekonomiju i bolje kontroliše virus.

Pošto su ograničenja pandemije uglavnom završena u Sjedinjenim Državama, trka 2024. će verovatno biti mnogo drugačija, više fizička stvar.

Nakon što je 2020. izgubio 7 miliona glasova od Bajdena, Tramp je odbio da prizna poraz, lažno tvrdeći da je bilo široko rasprostranjene izborne prevare.

Njegove pristalice uletele su u zgradu Kapitola SAD u Vašingtonu 6. januara 2021. godine, u prilog njegovim tvrdnjama, ali nisu uspele da zaustave sertifikaciju Bajdenove pobede u Kongresu.

Bajdenov video snimak iz kampanje sugeriše da planira da redovno podseća birače na te događaje od sada do sledećih izbora.

Druge Bajdenove teme mogu uključivati snažnu podršku SAD Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije i ono što Bela kuća kaže da su republikanski planovi da razotkriju federalnu zdravstvenu zaštitu.