Švedska proterala pet ruskih diplomata

Švedska proterala pet ruskih diplomata

Ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bjerstrem saopštio je odluku o proterivanju pet ruskih diplomata, prenosi „Evropska istina“.

„Njihove aktivnosti na našoj teritoriji bile su nespojive sa njihovim statusom diplomata“, kaže Bilstrom.

Ambasador Rusije Viktor Tatarincev pozvan je u utorak u Ministarstvo spoljnih poslova Švedske i obavešten da petorica zaposlenih u ambasadi treba da napuste zemlju jer su njihove aktivnosti nespojive sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

Ruski ambasador Viktor Tatarincev nije želeo da komentariše slučaj.

„Bez komentara“, rekao je za SVT TV.

Norveška je pre dve nedelje objavila da proteruje 15 ruskih diplomata.

Poslednji put Švedska je proterala osumnjičene za umešanost u rad ruskih obaveštajaca u aprilu prošle godine, kada su proterana tri diplomata. To se dogodilo u vezi sa činjenicom da je nekoliko drugih evropskih zemalja proteralo ruske diplomate kao odgovor na rat u Ukrajini.

Švedska bezbednosna policija ranije je saopštila da svaki treći ruski diplomata zapravo radi za neku od ruskih tajnih službi i da predstavljaju pretnju.

„To su ljudi koji rade za državu i imaju zadatak jednostavno da prikupljaju informacije i utiču na zemlju u pravcu koji žele“, rekao je Danijel Stenling, šef kontraobaveštajne službe bezbednosne policije, u intervjuu za seriju Rat senki.

Poslednjih nedelja, SVT je napravio niz otkrića o ruskim obaveštajnim operacijama u Švedskoj i zemljama severne Evrope. Između ostalog, radilo se o navodnim ruskim špijunskim brodovima koji su se nalazili u švedskim vodama.