Poljski avioprevoznik nije pustio rusku teniserku u avion

Poljski avioprevoznik nije pustio rusku teniserku u avion

Poljska aviokompanija LOT odbila je da ukrca rusku teniserku Vitaliju Djačenko, koja je planirala da učestvuje na turniru na Korzici, a njena ruta iz Kaira bila je preko Varšave, piše „Evropska istina“.

„LOT Polish Airlines nije bio u mogućnosti da na svoj let povede državljanina Ruske Federacije, postupajući u skladu sa naredbom ministra unutrašnjih poslova i uprave o privremenoj obustavi ili ograničenju graničnog saobraćaja na određenim graničnim prelazima. Naredbom se uvode ograničenja na određenim graničnim prelazima, uključujući i aerodrome, za državljane Ruske Federacije koji putuju izvan šengenskog prostora“, navodi se u zvaničnom stavu avio-kompanije.

U ponedeljak se 32-godišnja Ruskinja požalila na društvenim mrežama da ne može da leti iz Kaira za Varšavu, a zatim za Nicu. Uz svoja pisma preporuke od VTA i ITF-a, kao i pismo njenog oca, koji je rođen u Ukrajini i radi za Ujedinjene nacije.

Teniserka, koja je 250. rangirana na VTA rang listi, dodala je da nije mogla brzo da odleti za Nicu jer avio-kompanije ne prevoze Ruse, pa će biti prinuđena da napusti turnir. Teniserka je na aerodromu u Kairu proveo 18 sati.

„Tretirali su me kao trećerazrednog, potrošila sam nekoliko hiljada evra. Sada ne mogu da stignem na turnir jer nema normalnih avio-kompanija koje prevoze Ruse, zbog viznih ograničenja“, požalila se ona na društvenim mrežama.

Djačenko je pokušala da ode na let Lufthanze, ali ni njoj nisu prodali kartu uz obrazloženje da u šengensku zonu treba da uđe samo preko Španije, koja joj je izdala vizu.

Početkom septembra 2022. godine EU je suspendovala pojednostavljeni vizni režim sa Rusijom. Na osnovu njega, Evropska komisija je predložila državama članicama EU da uvedu oštriji pristup izdavanju šengenskih viza Rusima.

Od tada su zemlje koje se graniče sa Rusijom, poput baltičkih država, kao i Finske, Češke i Poljske, u potpunosti zabranile ruskim turistima ulazak.