UEFA-in novi fudbalski odbor traži jasnoću i izmene zakona o igranju rukom

UEFA-in novi fudbalski odbor traži jasnoću i izmene zakona o igranju rukom

Fudbalski odbor UEFA pozvao je na više jasnoće u zakonu o igranju rukom i preporučio izmene za sledeću sezonu nakon inauguracionog sastanka u Nionu u sedištu Evropskog fudbalskog upravnog tela.

Odbor, koji uključuje menadžere kao što su Karlo Anćeloti i Žoze Murinjo, kao i bivše igrače poput Paola Maldinija i Luisa Figa, odobrio je Izvršni komitet UEFA da daje nezavisna mišljenja o temama u vezi sa fudbalom.

Ove nedelje je izdao preporuke nakon rasprave o zakonu o igranju rukom, posebno o aspektu koji kaže da svaki dodir ruke ili šake sa loptom nije prekršaj.

„Upravni odbor preporučuje da UEFA pojasni da igrači ne smeju da prekrše igranje rukom ako je lopta prethodno odbijena od njegovog tela, a posebno kada lopta ne ide ka golu“, navodi se u saopštenju.

„U istom napomeni, Odbor preporučuje da svako igranje rukom ne treba automatski da dovede do opreza nakon svakog udarca na gol, kao što je predviđeno trenutnim smernicama.

Odbor je takođe rekao da bi UEFA trebalo da kontaktira fudbalsko zakonodavno telo, Međunarodni odbor fudbalske asocijacije (IFAB), da izmeni zakon.

Predlagao je da igrač treba da bude isključen jer je uskratio priliku za postizanje gola samo ako „namerno i namerno“ dodirne loptu rukom ili rukom.

„U slučaju drugih prekršaja u igranju rukom, igrači treba da budu samo opomenuti“, dodaje se.