Rusija poziva na proširenje Saveta bezbednosti UN

Rusija poziva na proširenje Saveta bezbednosti UN

Predstavništvo Azije, Afrike i Latinske Amerike u Savetu bezbednosti UN (SBUN) treba proširiti kako bi ključno međunarodno telo za rešavanje sukoba moglo da odgovori savremenim geopolitičkim potrebama, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Pravi multilateralizam… zahteva prilagođavanje UN objektivnim tendencijama formiranja multipolarne arhitekture u međunarodnim odnosima“, rekao je Lavrov u govoru u sedištu UN u Njujorku u ponedeljak.

To znači da reforma Saveta bezbednosti UN mora da bude „ubrzana kroz proširenje predstavljanja azijskih, afričkih i latinoameričkih zemalja u njemu“, objasnio je on.

„Trenutna masovna prevelika zastupljenost Zapada u ovom ključnom telu UN podriva princip multipolarnosti“, istakao je Lavrov tokom diskusije o „efikasnom multilateralizmu“ koju je organizovala Rusija kao sadašnji nosilac rotirajućeg predsedavanja Savetom.

Lavrov nije precizirao da li poziva da određene nacije iz Azije, Afrike i Latinske Amerike postanu stalne članice SBUN ili da se prošire kvote za nestalne predstavnike tih regiona.

Savet bezbednosti UN trenutno se sastoji od pet stalnih članica, svaka sa pravom veta – Kine, Francuske, Rusije, Velike Britanije i SAD – i deset nestalnih članica, koje svake dve godine bira Generalna skupština UN.

Prema sadašnjim pravilima, pet afričkih i azijskih država, jedna istočnoevropska država, dve latinoameričke države i dve zapadnoevropske i druge države čine nestalne članice.

S obzirom da su Švajcarska i Malta nestalne članice, Zapad trenutno ima pet mesta u savetu, više nego bilo koji drugi region. Među deset sadašnjih nestalnih članica je i Japan, koji je blizak saveznik Vašingtona.

Tokom iste diskusije, američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild takođe je pozvala na reformu Saveta bezbednosti UN, rekavši da „ovo telo mora da evoluira u susret 21. veku“ kako bi „bolje odražavalo današnju globalnu realnost“.

Ona nije precizirala koje promene su potrebne, ali je prokomentarisala da „naš odgovor na ruska flagrantna kršenja [Povelje UN] ne može biti napuštanje osnivačkih principa ove institucije“.

U svom obraćanju, Lavrov je ponovo zamerio tvrdnje Zapada da je ruska vojna operacija u Ukrajini bila „ilegalna“, rekavši da Povelja UN poziva na poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta država sa vladama koje predstavljaju ceo njen narod.

Svakom nepristrasnom posmatraču jasno je, rekao je ministar, da kijevske vlasti, koje su došle na vlast kao rezultat „krvavog“ državnog udara 2014. godine i koje su maltretirale svoje stanovništvo koje govori ruski, ne ispunjavaju ove kriterijume.