SAD raspoređuju više sajber snaga u inostranstvu da pomognu u borbi protiv hakera

SAD raspoređuju više sajber snaga u inostranstvu da pomognu u borbi protiv hakera

Sjedinjene Države šalju više svojih sajber snaga u inostranstvo da pomognu stranim vladama u borbi protiv hakera, rekao je visoki američki vojni zvaničnik na konferenciji o sajber bezbednosti RSA u San Francisku, prenosi Rojters.

U poslednje tri godine, Snage sajber nacionalne misije (CNMF) američke vojske izvele su 47 takvih odbrambenih operacija u 20 zemalja na poziv tih nacija, rekao je u ponedeljak general-major američke vojske Vilijam Hartman.

„Potražnja za tim se samo povećava, a nisu svi isti“, rekao je Hartman, komandant CNMF-a, o misijama, govoreći na marginama konferencije.

Inicijativa odražava širi pritisak vlade SAD da poboljša saradnju sa stranim saveznicima u borbi protiv sajber kriminala, koji često prelaze granice. Neke od najvećih poznatih kriminalnih grupa za ransomvare, na primer, ciljale su na više zemalja, uključujući Sjedinjene Države.

Hartman je rekao da je CNMF poslao 43 specijalista u Ukrajinu, koja se bori protiv ruskih sajber napada usred tamošnjeg rata, što Rusija naziva „specijalnom operacijom“.

„To su odbrambeni timovi koje šaljemo i (oni) love zajedničke protivnike, pronalaze alate i sposobnosti“, rekao je Hartman.

On je rekao da CNMF blisko sarađuje sa najvišim američkim sajber telom, Agencijom za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbednost (CISA).

Obe agencije su sarađivale na sprečavanju potencijalnih napada stranih protivnika na tri američke savezne agencije, rekao je Erik Goldštajn, izvršni pomoćnik direktora CISA-e.

„Obavestili smo agencije, dali im smernice i započeli reagovanje na incident. Istovremeno smo prikupili sve informacije o protivničkoj infrastrukturi i podelili ih sa CNMF-om“, rekao je on. Goldstein i Hartman su odbili da ponude više detalja o incidentu.

Odvojeni incident koji su otkrili tokom zajedničke prezentacije na konferenciji uključivao je iransku hakersku grupu koja je probila sisteme glasanja u jednom američkom gradu koji su korišćeni za izveštavanje o rezultatima izbora 2020.

CNMF se plašio da bi hakeri mogli učiniti da veb-sajt sistema „izgleda kao da je glasanje promenjeno“, ali je agencija opozvala pristup, rekao je Hartman.

„Nije bilo uticaja ni na jednu izbornu infrastrukturu“, dodao je Goldštajn.

„Želimo da ovo bude model – pronađite tehničke dokaze koje ćete predati CNMF-u“, rekao je on, dodajući da je obezbeđivanje predsedničkih izbora u SAD 2024. „glavni prioritet“.