Ukrajina i Albanija razgovaraju o izvozu poljoprivrede

Ukrajina i Albanija razgovaraju o izvozu poljoprivrede

Ukrajinski ministar agrarne politike i hrane Nikola Solski i albanska ministarka poljoprivrede i ruralnog razvoja Frida Krifca održali su onlajn sastanak na kojem su razgovarali o izvozu poljoprivrede i tranzitu ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, izjavilo je ukrajinsko Ministarstvo za agrarnu politiku i hranu, javlja dopisnik Ukrinforma.

Krifca je tokom onlajn sastanka izrazio podršku predlogu da se isplati nadoknada za transport žita ka Evropi, koja bi bila zasnovana na progresivnom principu.

Takva kompenzacija bi omogućila zemljama koje se nalaze dalje od ukrajinske granice da dobijaju žito po adekvatnim cenama. Istovremeno, poljoprivrednici u susednim zemljama Ukrajine bi iskusili manji pritisak vezan za politiku cena.

Poljska, Mađarska, Slovačka i Bugarska su uvele privremenu zabranu uvoza žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine. Evropska komisija najavila je paket finansijske pomoći za zemlje koje se graniče sa Ukrajinom, koji će moći da dobiju po ukidanju ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.