Za sportiste, dijeta može uticati na obrasce spavanja

Za sportiste, dijeta može uticati na obrasce spavanja

Trebate da zatvorite oči na vreme? Ono što jedete moglo bi napraviti razliku, prema novoj studiji.

Istraživači su otkrili da sportisti sa koledža koji su jeli više ugljenih hidrata i vitamina B12 i C imaju tendenciju da spavaju i bude se ranije.

Moguće je da ovi hranljivi sastojci mogu povećati sintezu vitalnih hormona koji regulišu san, uključujući serotonin i melatonin, kažu autori.

„Za sportiste, uspeh se meri ne samo spremnošću za nastup, već i otpornošću na terenu i van njega“, rekla je prva autorka Loren Renc, doktorantka na Univerzitetu Zapadna Virdžinija.

„Znamo da san pomaže telu da se izleči od svakodnevnog fizičkog i mentalnog stresa i utiče na buduće fizičke i mentalne performanse“, rekla je ona. „Odnos između sna i unosa hranljivih materija nije tako temeljno istražen kod sportista sa visokim performansama, koji konstantno doživljavaju velike količine stresa.

Za ovu studiju, istraživači su procenili spavanje i obrasce ishrane 23 žene koje igraju fudbal na koledžu. Svaki od sportista nosio je pametni prsten koji je pratio njihov san 31 noć tokom sezone. Takođe su zabeležili unos hrane tokom poslednja tri dana.

Studija je otkrila veze između potrošnje hranljivih materija i vremena spavanja, ali ne i trajanja.

Većina sportista je u proseku spavala sedam do osam sati noću. Takođe su ispunili preporučeni unos mnogih vitamina, ali ne i za sve njihove nutritivne potrebe.

Otprilike polovina je imala nedostatak vitamina A i K, kao i proteina. Skoro svi nisu uspeli da konzumiraju preporučene količine vitamina D i ugljenih hidrata.

Nalazi su predstavljeni u petak na sastanku Američkog fiziološkog društva u Long Biču u Kaliforniji.

„Upotreba nosive tehnologije postala je veoma popularna među sportistima, a naša studija pokazuje kako praktičari ili sami sportisti mogu da koriste podatke koji se mogu nositi da bi bili u skladu sa svojim zdravljem“, rekao je Rentz u saopštenju za novinare. „Nosivi uređaji su odlični za snimanje odgovora tela na fiziološke stresore bez dodavanja dodatnog stresa.“

Autori su rekli da njihove rezultate ne treba tumačiti kao dokaz uzroka i posledice. Rezultati pokazuju kako različiti aspekti zdravlja mogu doprineti učinku i potencijalu oporavka, rekli su oni.

Sledeći korak je procena sličnih zdravstvenih obrazaca u većoj grupi ljudi. Autori planiraju da ispitaju kako ovi obrasci mogu uticati na uspeh sportista.

Istraživanje predstavljeno na medicinskim sastancima treba smatrati preliminarnim dok se ne objavi u časopisu sa recenzijom.