Indonezija ukida uzbunu za cunami nakon snažnog zemljotresa

Indonezija ukida uzbunu za cunami nakon snažnog zemljotresa

Indonezija je u utorak ukinula upozorenje na cunami nakon podmorskog zemljotresa jačine 7,1 stepeni Rihterove skale koji je pogodio ostrvo Mentavai, izazvavši paniku u regionu podložnom fatalnim potresima, ali očigledno nije izazvao veću štetu ili žrtve, preneo je AP.

Zemljotres magnitude 7,1 bio je sa žarištem 170,4 kilometra jugoistočno od Teluk Dalama, priobalnog grada u pokrajini South Nias Regenci, u provinciji Severna Sumatra, na dubini od 15 kilometara ispod mora, saopštio je američki Geološki zavod.

Zemljotres je pratilo najmanje 5 naknadnih potresa jačine između 5,8 i 4,6 stepeni Rihterove skale.

Nakon početnog upozorenja na cunami, indonezijska agencija za meteorologiju, klimatologiju i geofiziku ukinula je upozorenje nekoliko sati nakon zemljotresa. Agencija je prvobitno postavila preliminarnu magnitudu na 7,3, ali je kasnije revidirala na 6,9. Varijacije u ranim merenjima su uobičajene.

Šef Agencije za zemljotrese i cunami centar Darjono, koji nosi samo jedno ime, rekao je da su, na osnovu posmatranja nivoa mora, manji cunamiji od 11 centimetara otkriveni u priobalnom području Tanah Bala pokrajine Južni Nias.

Stanovnici delova provincije Zapadna Sumatra, uključujući glavni grad provincije Padang, snažno su osetili zemljotres oko 30 sekundi, što je izazvalo paniku, rekao je portparol Nacionalne agencije za ublažavanje katastrofa Abdul Muhari. Neka mesta su naredila evakuaciju na više prizemlja.

Indoneziju, ogroman arhipelag od 270 miliona ljudi, često pogađaju zemljotresi, vulkanske erupcije i cunamiji zbog svoje lokacije na „Vatrenom prstenu“, luku vulkana i rasednim linijama koji luče Pacifik.

Poslednji veliki zemljotres bio je u novembru prošle godine, kada je jačine 5,6 stepeni Rihterove skale poginulo najmanje 340 ljudi, a više od 7.700 je povređeno, dok je više od 62.600 kuća oštećeno u 16 ​​okruga u regionu Čiandžur na Zapadnoj Javi i okolnom regionu.

Izuzetno snažan potres u Indijskom okeanu je 2004. izazvao cunami koji je ubio više od 230.000 ljudi u desetak zemalja, većinom u indonezijskoj provinciji Aceh.