Porodična depresija povezana sa kognitivnim performansama kod potomaka

Porodična depresija povezana sa kognitivnim performansama kod potomaka

Depresija u prethodnim generacijama je povezana sa nižim kognitivnim performansama kod potomaka, navodi se u studiji objavljenoj na internetu 19. aprila u JAMA Psychiatry.

Dr Breda Cullen sa Univerziteta u Glazgovu u Ujedinjenom Kraljevstvu i kolege su ispitivali veze između porodičnog rizika za depresiju i kognitivnih performansi u četiri nezavisne kohorte: tri generacije sa visokim i niskim rizikom od depresije praćene longitudinalno (TGS ) porodična studija, studija kognitivnog razvoja mozga adolescenata (ABCD), Nacionalna longitudinalna studija o zdravlju adolescenata i odraslih (Add Health) i UK Biobank. Uključeno je ukupno 57.308 učesnika.

Istraživači su otkrili da je porodična istorija depresije uglavnom povezana sa nižim performansama u domenu pamćenja u kohortama TGS, ABCD i Add Health (uzrasta od 6 do 42 godine), a bilo je indikacija da je to delimično povezano sa obrazovnim i socioekonomskim faktorima. . Asocijacije su primećene sa brzinom obrade, pažnjom i izvršnom funkcijom u starijoj kohorti Biobank u UK (uzrasta od 44 do 83 godine); viđeno je malo dokaza o obrazovanju ili socioekonomskim uticajima. Čak i kod učesnika koji nikada nisu bili depresivni, ali su imali porodičnu istoriju, ove asocijacije su bile očigledne. Najveće standardizovane srednje razlike u primarnim analizama bile su -0,55, -0,09, -0,16 i -0,10 u kohortama TGS, ABCD, Add Health i UK Biobank. U analizama rezultata poligenskog rizika, rezultati su uglavnom bili slični.

„Depresija u prethodnim generacijama bila je povezana sa nižim kognitivnim performansama kod potomaka“, pišu autori. „Sledeći izazov je razjasniti puteve na koje to nastaje.“

Jedan autor je otkrio finansijske veze sa izdavačkom industrijom.