Zemljotres magnitude 7,3 pogodio Indoneziju, izazvao upozorenje na cunami

Zemljotres magnitude 7,3 pogodio Indoneziju, izazvao upozorenje na cunami

Zemljotres jačine 7,3 stepeni Rihterove skale pogodio je u utorak zapadno od indonezijskog ostrva Sumatra, saopštila je indonezijska agencija za geofiziku (BMKG), što je izazvalo upozorenje na cunami, piše Rojters.

Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) ranije je označio potres jačine 6,9 stepeni.

Zemljotres na dubini od 84 kilometra izazvao je početno upozorenje na cunami, dodalo je meteorološko odeljenje zemlje. Agencija je zatražila od lokalnih vlasti da odmah upute stanovnike pogođenog područja da se drže dalje od obale.

Indonezijska agencija za ublažavanje katastrofa saopštila je da vlasti prikupljaju podatke sa ostrva koja su najbliža epicentru, sa zapadne obale Sumatre, rekao je portparol Abdul Muhari.

U Padangu, glavnom gradu Zapadne Sumatre, zemljotres se snažno osetio i neki ljudi su se udaljili sa plaža, rekao je Abdul, koji je bio u Padangu.

„Iako je potres ovde bio prilično jak, šteta još nije vidljiva“, rekao je on.

Akmal, zvaničnik ostrva Mentavai, kod Sumatre, rekao je za TvOne da meštani sprovode samoevakuaciju i da se kreću ka višim mestima, ali još nema izveštaja o žrtvama.

Indonezija pati od čestih zemljotresa koji se prostiru na takozvanom Pacifičkom vatrenom prstenu, seizmički aktivnoj zoni u kojoj se susreću različite ploče zemljine kore.