Bajden se sastaje sa zakonodavcima države Tenesi kako bi razgovarali o kontroli oružja

Bajden se sastaje sa zakonodavcima države Tenesi kako bi razgovarali o kontroli oružja

Predsednik SAD Džo Bajden sastao se u ponedeljak u Beloj kući sa trojicom poslanika Tenesija nakon što su bili suočeni sa proterivanjem zbog učešća u protestima protiv kontrole oružja u njihovoj državnoj kući, nazvavši odluku o smeni dvojice od njih „šokantnom” i „nedemokratskom”, piše Rojters.

„Zalažete se za našu decu, zalažete se za naše zajednice“, rekao je Bajden državnim predstavnicima Džastinu Pirsonu, Džastinu Džonsu i Gloriji Džonson tokom sastanka u Ovalnoj kancelariji.

Džons i Pirson – dva mlada crna zakonodavca – proterani su ranije ovog meseca, ali su ih lokalni stanovnici kasnije vratili na funkciju. Džonson je za dlaku preživela glasanje o isključenju.

Republikanci koji kontrolišu zakonodavno telo Tenesija pozvali su na njihovo isključenje jer su poremetili zasedanje Doma.

Trojica poslanika, takođe poznatih kao „Tenesi trojka“, pridružila su se deci, roditeljima i drugima koji su protestovali na Kapitolu države nekoliko dana nakon što je u pucnjavi u školi u Nešvilu ubijeno troje devetogodišnje dece i tri člana školskog osoblja.

Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je prošle nedelje da Bajden ceni tri predstavnika države koji pozivaju na stroža ograničenja oružja, posebno na zabranu takozvanog jurišnog oružja – pitanje za koje predsednik nastavlja da se zalaže.

Sastanku sa Bajdenom prisustvovala je i potpredsednica Kamala Haris. Haris je otputovao u Nešvil da se sastane sa trojicom poslanika ranije ovog meseca i ponovio njihove pozive na promene.