Barselona zaključila ugovor vredan 1,6 milijardi dolara za finansiranje renoviranja stadiona

Barselona zaključila ugovor vredan 1,6 milijardi dolara za finansiranje renoviranja stadiona

FK Barselona je obezbedila finansijski ugovor vredan 1,45 milijardi evra koji će omogućiti klubu da renovira svoj kultni, ali zastareli stadion Kamp Nou i okolinu nakon što je ponovo pregovarao o početnim uslovima, preneo je Rojters.

Barselona je dodala da je potpisala ugovor sa 20 investitora, uključujući Goldman Sachs i JP Morgan.

Španski klub je spreman da vrati investitore u progresivnim tranšama – nakon pet, sedam, devet, 20 i 24 godine – uz fleksibilnu strukturu, uključujući grejs period.

To znači da će Barsa završiti otplatu duga šest godina ranije nego što je ranije dogovoreno, nakon što je ponovo pregovarala o onome što je prvobitno bio 35-godišnji ugovor odobren na referendumu članova kluba 2021. godine.

„Klub će početi da otplaćuje operaciju kada se završe radovi na stadionu, koristeći prihod koji je ostvario Spotifaj Kamp Nou, za koji se predviđa da će biti oko 247 miliona evra“, navodi se u saopštenju Barselone na svom zvaničnom sajtu.

Klub je dodao da će narednih dana održati konferenciju za novinare na kojoj će dati više detalja o ugovoru o finansiranju.

Najava dolazi 24 dana nakon što je protekao prethodni rok za postizanje dogovora, 31. mart. Klub je tada saopštio da su pregovori još u toku.

Preliminarna struktura duga je od tada revidirana, saopštila je agencija za rejting Kroll Bond (KBRA) u izveštajima objavljenim na njenom sajtu.

KBRA je saopštila da revidirana struktura uključuje dodatno refinansiranje i rizik kamatne stope. Kao rezultat toga, smanjio je rejting plana finansiranja sa BBB+ na BBB, čineći ga manje atraktivnim za investitore.

Kasnije je KBRA saopštio da je promenio svoj preliminarni rejting u neobjavljen iz objavljenog na zahtev kluba.

Kamp Nou je najveći fudbalski stadion u Evropi i četvrti po veličini u svetu po kapacitetu, sa 99.354 mesta.

Ali Barselona je rekla da navijačima više ne nudi potpuni doživljaj utakmice.

Klub procenjuje da će im renovirani stadion omogućiti da godišnje ostvare više od 200 miliona evra dodatnog prihoda kroz sponzorstva i prava na ime, prodaju karata, ketering, VIP lože, gostoprimstvo, sastanke i događaje.

Turska građevinska kompanija Limak dobila je zadatak renoviranja, a radovi bi trebali početi u junu.

Predsednik kluba Žoan Laporta, koji je predsedavao u jednom od najuspešnijih perioda Barse od 2003. do 2010. godine, ponovo je izabran pre dve godine nakon što je prethodni odbor podneo ostavku zbog pogoršanja finansija kluba i drugih problema.

Laporta je nasledio klub duboko u finansijskoj krizi pogoršanoj pandemijom COVID-19. Od preuzimanja, pokušao je da poboljša finansijsku situaciju Barse, pretvarajući imovinu kluba u gotovinu i dovodeći nove sponzore.

U martu 2022. klub je potpisao ugovor o dresu i sponzorstvu stadiona sa platformom za audio striming Spotify u ugovoru vrednom 280 miliona evra.

Barselona je takođe pristala da proda 25% udela u svojim televizijskim pravima za LaLiga u narednih 25 godina američkoj privatnoj kompaniji Sixth Street za 607,5 miliona evra i odobrila prodaju manjinskog udela svog audio-vizuelnog odeljenja Socios.com i Orpheus Media za 200 miliona.