Litvanija: Moramo preći sve „crvene linije” u vojnoj pomoći Ukrajini

Litvanija: Moramo preći sve „crvene linije” u vojnoj pomoći Ukrajini

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda smatra da saveznici Ukrajine treba da pruže svu neophodnu vojnu pomoć, uključujući i naoružanje, prenosi Evropska istina.

„Apsolutno mi je jasno da moramo da pređemo sve crvene linije. U suprotnom gubimo vreme. Ljudi se svakodnevno ubijaju i muče. Deportacija dece je svakodnevica, kao i bombardovanje infrastrukture. Gledajući unazad, gubili smo vreme. jer smo dugo oklevali da donesemo određene odluke.Na kraju smo ipak došli do ovih odluka, ali kasno i po veoma skupoj ceni.Moramo biti veoma odlučni jer imamo posla sa veoma opasnim agresorom koji ne poznaje granice. Ne očekujte da će ikada stati – ako uspe, uvek će nastaviti dalje“, rekao je Nauseda u intervjuu za nemačko izdanje Špigl.

Nauseda je potvrdno odgovorio na pitanje da li je mislio i na snabdevanje Ukrajini zapadnih borbenih aviona.

„Da, neke zemlje već isporučuju druge tipove aviona. Vazdušni prostor je važan element u ovom ratu. A da bismo ga mogli efikasno braniti, potrebni su avioni i više sistema PVO. To je važno ne samo za Ukrajinu, ali i za našu bezbednost“, rekao je on.

Nauseda je napomenuo da je u Nemačkoj došlo do preispitivanja pitanja pomoći Ukrajini, nakon čega su se aktivirale i druge zemlje.

„Mnoge crvene linije koje smo sami nacrtali su pređene. A odluka Nemačke je pozitivan signal ne samo za Ukrajinu, već i za sve druge saveznike u NATO“, dodao je on.

Prethodno je Nauseda rekao da je umesto ponavljanja klišea o otvorenim vratima NATO-a potrebno pronaći konkretne mehanizme za brzu integraciju Ukrajine u NATO prostor nakon završetka rata.