Promene na Tviteru izazivaju nalet ruske i kineske propagande

Promene na Tviteru izazivaju nalet ruske i kineske propagande

Tviter nalozi kojima upravljaju autoritarne vlade u Rusiji, Kini i Iranu imaju koristi od nedavnih promena u kompaniji društvenih medija, što im olakšava privlačenje novih pratilaca i emitovanje propagande i dezinformacija široj publici, preneo je AP.

Platforma više ne označava medijske i propagandne agencije koje kontroliše država, i više neće zabranjivati da se njihov sadržaj automatski promoviše ili preporučuje korisnicima. Zajedno, dve promene, obe napravljene poslednjih nedelja, povećale su sposobnost Kremlja da koristi platformu sa sedištem u SAD za širenje laži i obmanjujućih tvrdnji o invaziji na Ukrajinu, američkoj politici i drugim temama.

Nalozi ruskih državnih medija sada zarađuju 33% više pregleda nego pre samo nekoliko nedelja, pre nego što je promena napravljena, prema izveštaju Reset, neprofitne organizacije sa sedištem u Londonu koja prati korišćenje društvenih medija od strane autoritarnih vlada za širenje propagande. . Resetove nalaze je prvi izvestio The Associated Press.

Povećanje dostiže više od 125.000 dodatnih pregleda po objavi. Ti postovi su uključivali one koji sugerišu da je CIA imala veze sa napadima na SAD 11. septembra 2001., da ukrajinski lideri proneveravaju stranu pomoć svojoj zemlji i da je ruska invazija na Ukrajinu bila opravdana jer su SAD vodile tajni biološki rat laboratorije u zemlji.

Državne medijske agencije kojima upravljaju Iran i Kina zabilježile su sličan porast angažmana otkako je Tviter tiho napravio promjene.

Osvrt na platformu je najnoviji razvoj otkako je milijarder Elon Musk kupio Tviter prošle godine. Od tada je uveo zbunjujući novi sistem verifikacije i otpustio veći deo osoblja kompanije, uključujući i one posvećene borbi protiv dezinformacija, dozvolio je da se vrate neonacisti i drugi koji su ranije bili suspendovani sa sajta, i okončao politiku sajta koja zabranjuje opasni COVID-19. dezinformacije. Govor mržnje i dezinformacije su napredovali.

Pre najnovije promene, Tviter je stavio etikete sa natpisom „Ruski državni mediji“ kako bi obavestio korisnike o poreklu sadržaja. Takođe je smanjio onlajn angažman Kremlja tako što je naloge onemogućio za automatsku promociju ili preporuku – nešto što redovno čini za obične naloge kao način da im pomogne da dosegnu veću publiku.

Etikete su tiho nestale nakon što su Nacionalni javni radio i druge kuće protestovale protiv Muskovih planova da i njihove kuće označe kao državne medije. NPR je tada najavio da više neće koristiti Tviter, rekavši da je etiketa obmanjujuća, s obzirom na uređivačku nezavisnost NPR-a, i da bi narušila njegov kredibilitet.

Resetove zaključke potvrdila je Laboratorija za digitalna forenzička istraživanja Atlantskog saveta, gde su istraživači utvrdili da je promene verovatno napravio Tviter krajem prošlog meseca. Mnogi od desetina prethodno označenih naloga stalno su gubili pratioce otkako je Tviter počeo da koristi te oznake. Ali nakon promene, mnogi nalozi su zabeležili velike skokove u broju pratilaca.

RT Arabic, jedan od najpopularnijih propagandnih naloga u Rusiji na Tviteru, pao je na manje od 5.230.000 pratilaca 1. januara, ali se vratio nakon što je promena primenjena, utvrdio je DFRL. Sada ima više od 5.240.000.

Pre promene, korisnici koji su bili zainteresovani da traže propagandu Kremlja morali su posebno da pretražuju nalog ili njegov sadržaj. Sada se može preporučiti ili promovisati kao i svaki drugi sadržaj.

„Korisnici Tvitera više ne moraju aktivno da traže sadržaj koji sponzoriše država da bi ga videli na platformi; može im se samo servirati“, zaključuje DFRL.

Tviter nije odgovorio na pitanja o promeni ili razlozima iza nje. Musk je ranije davao komentare sugerišući da vidi malu razliku između propagandnih agencija koje finansira država kojima upravljaju autoritarni moćnici i nezavisnih novinskih kuća na zapadu.

„Svi izvori vesti su delimično propaganda“, tvitovao je prošle godine, „neki više nego drugi“.