Bajden će predstaviti nove napore za zaštitu Južne Koreje od nuklearnog oružja

Bajden će predstaviti nove napore za zaštitu Južne Koreje od nuklearnog oružja

Predsednik Džozef Bajden iskoristiće ovonedeljnu slavljeničku državnu posetu južnokorejskog predsednika Jun Suk Jeola da podvuče da su SAD spremne da pojačaju svoje napore da odvrate severnokorejski napad na Južnu Koreju, kažu visoki zvaničnici administracije.

Bajden će objaviti konkretne nove napore za nuklearno odvraćanje, kao i novu inicijativu za sajber bezbednost, ekonomska ulaganja i obrazovno partnerstvo, deo napora da se istakne „širina i dubina“ odnosa dve zemlje kada obeležavaju 70. godišnjicu svog saveza, prema dvojici zvaničnika koji su zatražili anonimnost da bi razgovarali o planiranju Ioonove posete.

Jedan od zvaničnika je rekao da se Bajden nada da će staviti poseban naglasak na posvećenost Sjedinjenih Država „obujanim gvožđem“ odvraćanju nuklearne akcije Severne Koreje pošto je Pjongjang pojačao testove balističkih raketa, uključujući testiranje leta interkontinentalne balističke rakete na čvrsto gorivo za prvi put ranije ovog meseca. Nedavni test se smatra mogućim prodorom u naporima Severa da nabavi moćnije oružje koje je teže detektovati koje cilja na kontinentalne Sjedinjene Države.

Zvaničnici nisu ponudili detalje o novim naporima za odvraćanje, ali su rekli da SAD žele da pošalju jasnu poruku Pjongjangu o njegovoj „sve agresivnijoj retorici“.

Bajden se takođe nada da će iskoristiti posetu, koja počinje u utorak, da podvuče važnost izgradnje Južne Koreje i Japana na svojim bezbednosnim vezama.

Bajden je tražio mogućnosti da pomogne istorijskim rivalima da poboljšaju svoje duge, napete odnose kako Indo-pacifički region postaje sve komplikovaniji. On je održao trilateralne sastanke sa Junom i japanskim premijerom Fumiom Kišidom koji su se uglavnom fokusirali na pretnju Severne Koreje na marginama samita Istočne Azije u Kambodži prošlog novembra i na samitu NATO-a u Madridu u junu.

Južna Koreja je prošlog meseca objavila plan za kompenzaciju Korejcima koji su radili prinudni rad tokom kolonijalne vladavine Tokija koji ne zahteva da japanske kompanije doprinose reparacijama.

Bajden je pozdravio ovaj korak kao „revolucionarno novo poglavlje“ u saradnji između zemalja. Ioon je kasnije u martu posetio Tokio radi razgovora sa Kišidom. Bio je to prvi samit lidera dve zemlje od 2011.

Bajden planira da tokom ovonedeljne posete istakne da su Ioonova „hrabrost i odlučnost u zbližavanju sa Japanom“ presudni za mir i stabilnost, kažu saradnici.

Uoči posete Junu, Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan izveli su prošle nedelje zajedničku vežbu protivraketne odbrane sa ciljem da se suprotstave rastućem nuklearnom arsenalu Severne Koreje.

Eksperti kažu da severnokorejski lider Kim Džong Un želi da izvrši pritisak na Sjedinjene Države da prihvate Severnu Koreju kao legitimnu nuklearnu silu i da se nada da će pregovarati o ublažavanju sankcija sa pozicije snage.

Sjedinjene Države i Južna Koreja su u martu izvele svoje najveće vežbe na terenu u poslednjih nekoliko godina, a takođe su održale i odvojene pomorske i vazdušne vežbe u kojima su učestvovale borbena grupa američkog nosača aviona i nuklearni bombarderi B-52.

Jun je drugi saveznik kojeg je Bajden počastio državnom posetom. Francuski predsednik Emanuel Makron počastvovan je državnom posetom u decembru.