Odbor za spoljne poslove nije izglasao rezoluciju o uvođenju sankcija Rusiji

Odbor za spoljne poslove nije izglasao rezoluciju o uvođenju sankcija Rusiji

Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije je na današnjoj sednici raspravljao o Predlogu rezolucije o uvođenju sankcija Rusiji koji je podneo predsednik tog odbora i poslanik SSP Borko Stefanović. Od 15 članova Odbora nije glasalo 12 poslanika, dok je jedan bio protiv, a dvoje su glasali za ovu rezoluciju.

Reč je rezoluciji o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU, a u vidu restriktivnih mera prema Ruskoj Federaciji.

Stefanović je na sednici rekao da je EU naš strateški cilj, koji je definisan i voljom građana i zakonskim i ustavnim okvirima. On je naveo da je većina građana protiv uzvođenja sankcija, ali da većina građana možda ne zna i u kakvoj situaciji je u Srbiji.

„Postoji validna pretnja da Srbija plaća izuzetno visoku cenu jer se još nije priključila svim državama u Evropi, sa dva izuzetka. Mi smo jedina zemlja kandidat EU koji to nije učinio. Skupština treba da raspravlja o ovoj temi i iznese argumente i za i protiv“, rekao je Stefanović.

On je naveo da postoji mogućnost neformalnih sankcija prema Srbiji i da bi smanjenje investicija imalo katastrofalan uticaj na investicije i opadne broj radnih mesta.

„Mi smo bili žrtva agresije. Postojao je i postoji pokušaj otcepljenja Kosova i Metohije. Od februara prošle godine smo došli u situaciju da je izvršena agresija od strane Rusije prema Ukrajini, izazvan talas izbeglica od šest miliona ljudi, pokušano otcepljenje istočnih delova Ukrajine i pokušao da se koristi takozvani kosovski presedan. Srbija je osudila agresiju i zločine počinjene u Ukrajini, izdvojila humanitarnu pomoć za Ukrajinu. Opravdano smo uveli sankcije Belorusiji. međutim, pokazalo se da smo država koja je propustila da se uskladi sa bilo kojim paketom sankcija Rusiji. Moramo štiti sopstveni interes“, rekao je Stefanović.

Stefanović je pozvao poslanike da podrže ovu rezoluciju jer Srbija treba da bude „deo kluba gde postoji sloboda, a ne mrak i izolacija“.

Grupa poslanika predložila je i Preporuku Vladi Srbije o novoj spoljnoj politici, a predlog je obrazložio Boško Obradović. On je naveo da u spoljno političkoj orjentaciji broj jedan treba da bude očuvanje KiM u sastavu Srbije.