Održavanje normalnog nivoa vitamina D može biti od koristi pacijentima sa uznapredovalim rakom kože

Održavanje normalnog nivoa vitamina D može biti od koristi pacijentima sa uznapredovalim rakom kože

Novo istraživanje ukazuje da je za pacijente sa uznapredovalim karcinomom kože možda važno održavati normalne nivoe vitamina D kada primaju imunoterapijske lekove koji se nazivaju inhibitori imunološke kontrolne tačke. Nalazi su objavili Vilei onlajn u CANCER, recenziranom časopisu Američkog društva za rak.

Vitamin D ima mnogo efekata na telo, uključujući regulaciju imunološkog sistema. Da bi videli da li nivoi vitamina D mogu uticati na efikasnost inhibitora imunih kontrolnih tačaka, istraživači su analizirali krv 200 pacijenata sa uznapredovalim melanomom pre i svakih 12 nedelja tokom imunoterapijskog tretmana.

Povoljna stopa odgovora na inhibitore imunološke kontrolne tačke primećena je kod 56,0% pacijenata u grupi sa normalnim početnim nivoima vitamina D ili normalnim nivoima dobijenim uz dodatak vitamina D, u poređenju sa 36,2% u grupi sa niskim nivoom vitamina D bez suplementacije. Preživljavanje bez progresije – vreme od početka lečenja do progresije raka – u ovim grupama je bilo 11,25 i 5,75 meseci, respektivno.

„Naravno, vitamin D nije sam po sebi lek protiv raka, ali njegov normalan nivo u serumu je potreban za pravilno funkcionisanje imunog sistema, uključujući odgovor na koji lekovi protiv raka kao što su inhibitori imunološke kontrolne tačke utiču“, rekao je glavni autor Łukasz. Galus, MD, sa Univerziteta medicinskih nauka u Poznanju, u Poljskoj. „Po našem mišljenju, nakon odgovarajuće randomizirane potvrde naših rezultata, procena nivoa vitamina D i njegova suplementacija bi se mogli razmotriti u lečenju melanoma.“