Zemljotres magnitude 7,1 pogodio udaljeni Pacifik, nema pretnje od cunamija

Zemljotres magnitude 7,1 pogodio udaljeni Pacifik, nema pretnje od cunamija

Zemljotres jačine 7,1 stepen Rihterove skale pogodio je u ponedeljak udaljeni deo Tihog okeana, ali izgleda da nije izazvao cunami, piše AP.

Zemljotres se dogodio u blizini ostrva Kermadek, oko 900 kilometara severoistočno od severnog ostrva Novog Zelanda na dubini od 49 kilometara, prema američkom Geološkom zavodu.

Pacifički centar za upozorenje na cunami saopštio je da potres ne predstavlja pretnju za Havaje i širi Pacifik. Lokalni potencijal za cunami prošao je bez ikakvog potvrđenog uticaja.

Nacionalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama Novog Zelanda saopštila je da procenjuje da li bi zemljotres mogao da utiče na Novi Zeland, ali je dala standardni savet ljudima da se udalje od priobalnih područja ako osete dug ili jak potres.

Ostrva Kermadek su nenaseljena osim ostrva Raul gde novozelandski naučnici ponekad borave da bi obavili meteorološka posmatranja ili rad na kontroli korova.

Ostrva su mesto čestih velikih zemljotresa. Oni su geološki formirani od grebena koji se uzdigao u toku sudara između pacifičke i australijske tektonske ploče.